Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 23.

Főoldal » Középiskola » Fizika
530
Egy épület 30 m magasságban lévő párkányáról 8 m/s sebességgel hajítunk el egy követ 30°-kal a vízszintes alatti irányban.
a) Mikor ér földet a kő?
b) Az épülettől milyen távol ér földet a kő?
c) Mekkora és milyen irányú a kő sebessége a földet érés pillanatában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A sebességet febontjuk vízszintes és függőleges irányú komponensre:

`v_x` = `v_0*cosalpha` = `8*cos30` = 6,93 `m/s`

`v_y` = `v_0*sinalpha` = `8*sin30` = 4 `m/s`

a,

Egy 4 `m/s` kezdősebességgel lefelé dobott kő:

`s=v_0*t+g/2*t^2`

30 = `4t+9.81/2*t^2`

`4.905t^2+4t-30=0`

Két gyök lesz, az egyik negatív, az nekünk nem kell.

t = 2,1 s

b,

A 2,1 s alatt a kő vízszintesen megtesz:

`s_x` = `v_x*t` = `6.93*2.1` = 14,55 m-t.

c,

A függőleges irányú sebességkomponens becsapódáskor:

`v_(yt)` = `v_y+g*t` = `4+9.81*2.1` = 24,6 `m/s`

A vízszintes irányú nem változik, `v_x` = 6,93 `m/s`

`v=root()(v_x^2+v_(yt)^2)` = `root()(6.93^2+24.6^2)` = 25,56 `m/s`

Az iránya:

`tanalpha` = `v_(yt)/v_x` = `24.6/4` = 6,15

`alpha` = 80,7° (A vízszinteshez képest)
0