Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 22.

Főoldal » Középiskola » Fizika
417
Magas épület ablakából 30°-kal a vízszintes irány felett, 10 m/s kezdősebességgel hajítunk el egy labdát. A labda 3 s múlva ér földet.
a) Mikor ér a labda a legmagasabbra?
b) Mennyi a labda eldobás helyétől mért legnagyobb magassága?
c) Milyen magasról dobtuk el a labdát?
d) Az épülettől milyen távol ér földet a labda?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A sebességet felbontjuk függőleges és vízszintes irányú komponensre:

`v_x` = `v_0*cosalpha` = `10*cos30` = 8,66 `m/s`

`v_y` = `v_0*sinalpha` = `10*sin30` = 5 `m/s`

a,

Egy 5 `m/s` kezdősebességgel függőlegesen feldobott test

`t_(em)` = `v_y/g` = `5/9.81` = 0,51 s-ig emelkedik.

b,

`s_(max)` = `g/2*t_(em)^2` = `9.81/2*0.51^2` = 1,27 m magasságig emelkedik.

c,

A lefelé szálló idő tehát `t_(es)=t-t_(em)` = `3-0.51` = 2,49 s.

A 2,49 s-ig szabadon eső test

`s_y` = `g/2*t_(es)^2` = `9.81/2*2.49^2` = 30,41 m-t esik.

A kidobási magasság tehát:

s = `s_y-s_(max)` = 30,41-1,27 = 29,14 m.

d,

`v_x` = 8,66 `m/s`

`s_x` = `v_x*t` = `8.66*3` = 25,98 m.
0