Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1,2,3,4 Feladat kerlek segitsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
700
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Tudni kell, hogy először a szorzást/osztást végezzük el, utána pedig az összeadást/kivonást, ha pedig több van ezekből, akkor balról jobbra végezzük el a műveleteket:

a) 23 + 17*3 - 2 =23 + 51 - 2 = 74 - 2 = 72
b) 20*14 - 13*20 = 280 - 13*20 = 280 - 260 = 20
c) 2*47 - 29 + 11 = 94 - 29 + 11 = 65 + 11 = 76
d) 80:5 * 2 = 16 * 2 = 32

Növekvő sorrend: 20 < 32 < 72 < 76

2. Egyenletmegoldás nélkül így lehet okoskodni; ha a másodikból kiveszünk 2-t, a harmadikból 4-et, a negyedikből 6-ot és az ötödikből 8-at, akkor mindegyik dobozban ugyanannyi golyó lesz. Összesen 2+4+6+8=20 golyót vettünk ki, így a dobozokban összesen 50-20=30 golyó van, ezeket egyenlően kell elosztani a dobozok között, így minden dobozba 30:5=6 golyó kerül.

Tehát a dobozokba 6 ; 8 ; 10 ; 12 ; 14 golyót tettünk. Ezek összege tényleg 50, tehát jól számoltunk.

Egyenlettel így érdemes megoldani; ha az első dobozba x golyót tettünk, akkor a többibe x+2; x+2+2=x+4 ; x+4+2= x+6 ; x+6+2=x+8 golyót raktunk. Értelemszerűen ezek összege 50, mivel összesen 50 golyónk volt:

x + x+2 + x+4 + x+6 + x+8 = 50, összevonunk:
5x + 20 = 50, kivonunk 20-at mindkét oldalból:
5x = 30, végül osztunk 5-tel:
x=6, tehát 6 ; 8 ; 10 ; 12; 14 golyó került a dobozokba (akárcsak az előző gondolatmenettel).

3. Ha 10-en tanulnak németül, akkor 30-10=20 gyerek tanul angolul vagy spanyolul (vagy mindkét nyelven). Ha 4-en tanulnak mindkét nyelven, akkor 15-4=11-en tanulnak csak angol nyelven. 10+4+11=25-en tanulnak vagy németül, vagy csak angolul, vagy angolul és spanyolul, így 30-25=5-en tanulják csak a spanyolt, így 5+4=9-en tanulják a spanyol nyelvet.

4.
9-7-5+3+1 = 1
9-7+5-3-1 = 3
9-7+5-3+1 = 5
9+7-5-3-1 = 7
9-7+5+3-1 = 9
0