Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 21.

Főoldal » Középiskola » Fizika
421
Egy golyó legurul a 0.8 m magas asztalról és a szélétől 0.3 m távolságban ér földet.
a) Mekkora sebességgel hagyta el a golyó az asztalt?
b) Mekkora a golyó sebessége a földet érés pillanatában?
c) Milyen irányú a golyó sebessége a földet érés pillanatában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A test mozgását felbontjuk vízszintes és függőleges irányú komponensre. A vízszintes mozgás egyenletes mozgás, a függőleges pedig egyenletesen változó mozgás.

a,

A 0,8 m-es 'mélységet' megteszi:

t = `root()(2*s_y)/g` = `root()(2*0.8)/9.81` = 0,404 s alatt.

Ennyi idő alatt a 0,3 m távolságot vízszintesen:

`v_0` = `s_x/t` = `0.3/0.404` = 0,743 `m/s` sebességgel teszi meg. Ekkora sebességgel hagyta el az asztalt a golyó.

b,

A becsapódáskor a vízszintes irányú sebességkomponense nem változik; a függőleges irányú komponens pedig:

`v_y` = `g*t` = `9.81*0.404` = 3,963 `m/s`

v = `root()(v_x^2+v_y^2)` = `root()(0.743^2+3.963^2)` = 4,03 `m/s`

c,

A becsapódás szöge:

`tanalpha` = `v_y/v_x` = `3.963/0.743` = 5,334

`alpha` = 79,38° (A vízszinteshez képest)
1