Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 20.

Főoldal » Középiskola » Fizika
353
Egy leejtett csapágygolyó útjának talajra érkezés előtti utolsó harmadát 0,5 s alatt teszi meg.
a) Milyen magasról esett le a csapágygolyó?
b) Milyen sebességgel ér talajt a csapágygolyó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

Legyen a teljes út 3x m.

A 2x m utat t s alatt, a 3x m utat t+0,5 s alatt teszi meg a szabadon eső test.

2x = `g/2*t^2`

3x = `g/2*(t+0.5)^2`

Másodikat osztva az elsővel.

1,5 = `((t+0.5)/t)^2`

`(t+0.5)/t` = `root()(1.5)` = 1,225

t+0,5 = 1,225t

0,5 = 0,225t

t = `0.5/0.225` = 2,225 s

A teljes út 3x = `g/2*(2.225+0.5)^2` = 36,42 m.

b,

A teljes idő: `t_ö` = 2,225+0,5 = 2,725 s.

`v=g*t_ö` = `9.81*2.725` = 26,73 `m/s`.
0