Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 14.

Főoldal » Középiskola » Fizika
381
Egy követ a szakadék szélétől függőlegesen felfelé dobunk el. A kő 10 m magasra emelkedik, majd a 20 m mély szakadék alján ér talajt.
a) Milyen sebességgel dobtuk el a követ?
b) Mennyi idő múlva ér földet?
c) Mekkora sebességgel ér földet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

A 10 m utat megteszi:

`t_(em)` = `root()((2s)/g)` = 1,428 s alatt.

Ekkora sebességet elér (és ekkora volt a kezdősebesség is):

`v_0=g*t_(em)` = `9.81*1.428` = 14 `m/s`

b,

30 m utat a kő szabadon esve megtesz:

`t_(es)` = `root()((2s_(sz))/g)` = `root()((2*30)/9.81)` = 2,473 s alatt

A mozgás összes ideje:

t = `t_(em)+t_(es)` = 1,428+2,473 = 3,9 s

c,

30 m magasról leejtett test (ennyit esik szabadon) felgyorsul ekkora sebességre:

`v_(es)` = `g*t_(es)` = `9.81*2.473` = 24,26 `m/s`.
0