Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 13.

Főoldal » Középiskola » Fizika
637
Egy testet 15 m/s sebességgel függőlegesen felfelé hajítunk el.
a) Mennyi idő alatt ér pályája csúcspontjára?
b) Milyen maximális magasságra jut el?
c) Mennyi a sebessége abban a pillanatban, amikor 10 m-rel van az elhajítás helye felett és felfelé mozog?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

`v_0-g*t` = 0

t = `v_0/g` = `15/9.81` = 1,53 s

b,

s = `v_0*t-g/2*t^2` = `15*1.53-9.81/2*1.53^2` = 11,47 m

c,

s = `v_0*t-g/2*t^2`

`10=15*t-9.81/2*t^2`

Másodfokú, megoldóképlet, két pozitív gyök lesz, mert az adott helyen kétszer is elhalad; felfelé és lefelé. Felfelé a kisebb t értéknél lesz a test.

`t_(1,2)` = `(-15 pm root()(15^2+4*4.9*10))/(2*4.9)`

t = 0,982 s

v = `v_0-g*t` = `15-9.81*0.982` = 5,367 `m/s` lesz a sebesség.
0