Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 12.

Főoldal » Középiskola » Fizika
445
20 m magas épület párkányáról egy követ 10 m/s sebességgel függőlegesen lefelé hajítunk el.
a) Milyen távol lesz a kő az eldobás helyétől 0,5 s múlva?
b) Mekkora a kő sebessége 0,5 s múlva?
c) Mennyi idő múlva ér talajt a kő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

`s_1` = `v_0*t+g/2*t^2` = `10*0.5+9.81/2*0.5^2` = 6,226 m

b,

v = `v_0+g*t` = `10+9.81*0.5` = 14,9 `m/s`

c,

`s=v_0*t+g/2*t^2`

20 = `10t+4.9t^2`

Ezt kell t-re megoldani, csak a pozitív gyökre lesz szükségünk.

`t_(1,2)` = `(-10pm root()(10^2+4*20*4.9))/(2*4.9)` = `(root()(492)-10)/9.8`

t = 1,243 s
0