Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 11.

Főoldal » Középiskola » Fizika
405
Egy követ 14 m/s sebességgel függőlegesen felfelé hajítottunk el.
a) Az elhajítás helyéhez képest milyen magasan lesz 1 s múlva?
b) Az elhajítás helyéhez képest milyen magasan lesz 2 s múlva?
c) Mekkora és milyen irányú a sebessége 1 s múlva?
d) Mekkora és milyen irányú a sebessége 2 s múlva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sebesség, gyorsulás, szabadesés
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`v_0` = 14 `m/s`

g = 9,81 `m/s^2`

`v_0`-gt=0

A test `t_(em)= v_0/g` = `14/9.81` = 1,427 s-ig emelkedik.

a,

`s_1` = `v_0*t-g/2*t^2` = `14*1-9.81/2*1^2` = 9,095 m

b,

Mivel 1,427 s-ig emelkedik, addig megtesz:

`s_(max)` = `g/2*t^2` = `9.81/2*1.427^2` = 9,988 m-t.

A fennmaradó `t_(es)` = 2-1,427 = 0,573 s alatt szabadon esik, ez idő alatt megtesz:

`s_(max)-s_2` = `g/2*t_(es)^2` = `9.81/2*0.573^2` = 1,610 m-t.

`s_2` = `9.988-1.610` = 8,377 m magasan lesz 2 s múlva.

c,

Az irányáról már megállapítottuk, hogy 1 s múlva még felfelé halad.

A nagysága:

`v_1` = `v_0-g*t_1` = `14-9.81*1` = 4,19 `m/s`

d,

Azt is megállapítottuk, hogy 2 s múlva már lefelé esik, 0,573 s-ig szabadon esik, sebessége:

`v_2` = `g*t_2` = `9.81*0.573` = 5,62 `m/s`
0