Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 9.

Főoldal » Középiskola » Fizika
403
Nyugalomból induló gépjármű 15 másodpercig 2 m/s2 gyorsulással mozog, majd állandó sebességgel halad 90 másodpercig. Ezt követően a vezető fékez és a gépjármű állandó gyorsulással 5 s alatt megáll.
a) Mekkora utat tett meg a gépjármű?
b) Mekkora a fékezés közbeni gyorsulása?
c) Mennyi gépjármű átlagsebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

`s_1` = `a_1/2*t_1^2` = `2/2*15^2` = 225 m

`v_1` = `a_1*t_1` = `2*15` = 30 `m/s`

`s_2` = `v_1*t_2` = `30*90` = 2700 m

`s_3` = `v_1*t+a_2/2*t_3^2`

Itt `a_2`-t még nem tudjuk.

`a_2` = `v_1/t_3` = `30/5` = 6 `m/s^2`

`s_3` = `30*5-6/2*5^2` = 150-75 = 75 m

s = `s_1+s_2+s_3` = 225+2700+75 = 3000 m a megtett út.

b,

`a_2` = -6 `m/s^2` (Az a, feladatrészben már kiszámoltuk)

c,

`t_ö` = `t_1+t_2+t_3` = 15+90+5 = 110 s

`v_("átlag")` = `s/t_ö` = `3000/110` = `27.dot(2)dot(7)` `m/s` a gépjármű átlagsebessége.
0