Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezüst tartalom

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
501
Sziasztok ez a vizsga feladat kifogott rajtam . Nem akar kijönni nekem az x=1 .
A megoldókulcs alapján sem tudtam kiszámolni . Valaki le vezetné nekem részletesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A feladatnál a töltésmegmaradást kell kihasználni! :)
5 gramm ötvözetben legyen 'x' gramm ezüst és (5-x) gramm réz. Mindkét fém oldódott nitrogén-dioxid gáz fejlődése közben a salétromsavban! Az egyenletek:
A; pont: 1. Cu + 4 HNO3 = Cu(NO3)2 + NO2 + H2O és 2. Ag + 2 HNO3 = AgNO3 + NO2 + H2O! (egyenletek)
B; pont: 1 mol (63,5 gramm) rézből 1 mol Cu2+-ion képződik, 1 mol (107,87 gramm) ezüstből pedig 1 mol Ag+-ion, 1 mol rézion leválasztásához kell 2 mol elektron, azaz 2×96.500=193.000 Coulomb, nekünk van (5-x)/63,5 mol rézion, ehhez kell 193.000×-szer annyi elektron, ami 3039,37×(5-x) Coulomb töltést jelent. Ugyanígy nekünk 1 mol ezüstion leválasztásához kell 1 mol elektron, ami 96.500 C töltést jelent, akkor a mi (x/107,87) mol ezüstionunkat 96.500×-szor annyi, azaz (894,5953×x) Coulomb töltés fogja leválasztani. Ez pedig összesen Q(100%) = 1,20×11.400= 13.680 C lenne, de csak ennek a 95,3%-át használtuk fel (vettük igénybe), ami meg (95,3/100)×13.680= 13.037,04 Coulomb töltést takar.
Most már felírhatjuk a töltésegyenlőségre az egyenletet ('x' benne van):
3039,37×(5-x) + 894,5953×x =13.037,04 , innen (-2144,7747x)=(-2159,81)-gyel, s innen x= 1,007 gramm Ag (ezüst)! :)
Tehát ez az ezüst-tartalom tömeg%-osan kifejezve: (1,007/5,00)×100= 20,14 tömeg%, ennyi benne az ezüst (mármint az ötvözetben)! :)

Remélem, így már érthető lett a levezetés is! :)
Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (45 éves, vegyipari technikus végzettségű)
2

Csatoltam képet.
1