Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai reakciók

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2663
Sziasztok! Tudnátok segíteni kémiából? Előre is köszönöm a segítséget!

1. Döntsd el, hogy melyik állítás igaz és melyik hamis!

A hidrogén és az oxigén reakciója:

1. A hidrogén és oxigén gázelegyében a molekulák ütköznek egymással.
2. Minden ütközés vízmolekula kialakulását eredményezi.
3. A hőmérséklet emelése során megnő a részecskék energiája.
4. A kellően nagy energiájú ütközés átalakuláshoz vezethet.
5. A két anyag részecskéinek hatásos ütközése vízmolekulák kialakulását eredményezi.
6. A hidrogén és az oxigén egymással való reakciója endoterm folyamat.
7. A reakció során csökken a molekulák száma.
8. A reakció csak katalizátor hatására megy végbe.

2. Mely reakciótípusokba sorolhatók be a következő reakciók? (egyesülés/bomlás, exoterm/endoterm, gázfejlődéssel járó reakció/csapadékképződéssel járó reakció)

2 H2O2 = 2 H2O + O2
2 Na + Cl2 = 2 NaCl
Zn + 2 HCl = ZnCl2 + H2
AgNO3 + HCl = AgCl + HNO3

3.

a, Mekkora tömegű víz keletkezik 1 mol durranógáz (hidrogén és oxigén 2:1 anyagmennyiség-arányú keveréke) felrobbanása során?

b, Hány elektron átadása történik, amikor alumínium és klór reakciójával 267 gramm alumínium-klorid keletkezik?

4.

a, Egy jól ismert egyértékű sav moláris tömege 63 g/mol, oxigéntartalma 76,2 tömegszázalék. Melyik ez a sav?
b, Ebből a savból hány gramm 65 tömegszázalékos oldat szükséges 200 gramm 10 tömegszázalékos oldat készítéséhez?
c, A fenti savból 100 g 10 tömegszázalékos oldatot készítünk. Hány gramm nátrium-hidroxid közömbösíti ezt a mennyiségű savat?

5. Írd a felsorolt reakciók sorszámát az ábra megfelelő cellájába! (1.kép)

1. a hidrogén égése
2. cink és sósav reakciója
3. a magnézium égése
4. ezüst-nitrát reakciója sósavval
5. ammónia és víz reakciója
6. víz bontása elektromos árammal
7. kálium-permanganát (hipermangán) hevítése (a reakcióban oxigéngáz keletkezik)
8. réz-oxid reakciója hidrogénnel
9. vas és sósav reakciója
10. hidrogén-klorid és ammónia reakciója
11. szén-dioxid reakciója kalcium-hidroxiddal
12. a nátrium reakciója klórral
13. a szénsav átalakulása szén-dioxiddá és vízzé
14. a hidrogén-peroxid átalakulása vízzé és oxigénné
15. a nátrium és a víz reakciója
16. hidrogén-klorid reakciója vízzel
17. kalcium-oxid és víz reakciója
18. vas reakciója réz-szulfát-oldattal
19. szén-dioxid és víz reakciója
20. hidrogén reakciója klórral

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

3
Csatoltam képet.
1

Szia! Megcsináltam a többi feladatot is! :)
Az agytornánál a megoldás: CSÖKKENTÉS lesz (ezt jelenti a redukció másnéven), hamis állítások: 3,6,8,9,13 .
A 2. feladatnál a b; résznél C; B; C; és végül C a megoldás, ha a réz-szulfát-oldattól a sósav felé haladva felülről lefelé haladunk a reakcióknál.
A 4. feladatnál a sósavval csak a cink reagál (pezsgés közben (hidrogéngáz-fejlődés)), az ezüst és a réz pedig színe alapján is megkülönböztethető, mert az ezüst szürke, a réz vöröses árnyalatú.
Az 5. feladat végeredményei: 10 g hidrogén az 5,00 mol gáz, emiatt kell 5,00 mol cink és 10,00 mol hidrogén-klorid, 5 mol cink az 326,90 gramm, 10 mol HCl-gáz pedig 365 gramm, de az oldat 15 tömeg%-os ezért: (365/15)×100= 2433,33 gramm sósav-oldat szükséges a reakcióhoz! :)
A többi megoldásokat majd látni fogod a szkennelésekben! :)
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (45 éves)
Módosítva: 5 éve
0

Csatoltam képet.
0