Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldja meg az egyenletrendszert a valós számok halmazán!

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
428,

a,

`9^(x+y)` = 729 = `3^6` = `9^3`

`3^(x-y-1)` = 1 = `3^0`

Ha az alapok egyenlők, a kitevők is.

I. x+y = 3

II. x-y-1=0

I. - II.: 2y+1=3

2y = 2

y = 1

I. x+1=3

x = 2

Ellenőrzés!


b,

Mint az előzőnél

`4^(x-y)` = 16 = `4^2`

`2^(xy)` = 256 = `2^8`

I. x-y=2 `rightarrow` x = y+2

II. xy = 8

II. y(y+2)=8

`y^2+2y-8=0`

(y+4)(y-2)=0

Szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`y_1` = -4; akkor `x_1=-4+2` = -2

`y_2` = 2; akkor `x_2=2+2` = 4

Az egyenletrendszer megoldásai a (4;2) és (-2;-4) számpárok.

Ellenőrzés!
1