Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 8.

Főoldal » Középiskola » Fizika
452
Nyugalomból induló gépjármű 8 másodpercig 2 m/s2 gyorsulással halad. Ekkor a vezető rálép a fékre, aminek következtében a gépjármű gyorsulása -3 m/s2-re változik. Ha a gépjárművezető 2,5 s időtartamig fékez.
a) mennyi a gépjármű sebessége a fékezés végén?
b) mekkora utat tett meg a gépjármű?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sebesség, gyorsulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

`v_1` = `a_1*t_1` = `8*2` = 16 `"m"/"s"`

`v_2` = `v_1+a_2*t_2` = `16+(-3*2.5)` = 8,5 `m/s` a sebessége a fékezés végén.

b,

`s_1` = `a_1/2*t_1^2` = `2/2*8^2` = 64 m

`s_2` = `v_1*t_2+a_2/2*t_2^2` = `16*2.5-3/2*2.5^2` = 30,625 m

s = `s_1+s_2` = 64 + 30,625 = 94,625 m a teljes út, amit megtett a gépjármű.
1