Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika 4.

Főoldal » Középiskola » Fizika
445
Egy motorkerékpáros 10 perc pihenőidőt kivéve 90 km/h állandó sebességgel haladt.
a) Mekkora utat tett meg, ha átlagsebessége 72 km/h volt?
b) Mennyi ideig tartott utazása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v = 90 `(km)/h`

`v_("átlag")` = 72 `(km)/h`

`t_p` = 10 perc = `1/6` h

t = `s/v` = `s/90`

`v_("átlag")` = `s/(t+t_p)`

72 = `s/(s/90+1/6)`

`72(s/90+1/6) = s`

`(72s)/90+72/6 = s`

0,8s+12 = s

0,2s = 12

s = 60 km a teljes út.

b,

t = `s/v` = `60/90` = `2/3` h = 40 perc

`t_ö` = `t+t_p` = 40+10 = 50 perc volt a teljes menetidő.
0