Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Első fokú egyenlet rendszeret, matematika gyakorló feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
517
Küldöm a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1548,

a,

I. x+3y= -5

II. 3x-2y = 7

3*I. : 3x+9y = -15

-II.: 11y = -22 /:11

y = -2

I. : x + `3*(-2)` = -5

x-6 = -5 /+6

x = 1

Megoldás: (1;-2)

Ellenőrzés!


b,

I. -3x+2y = 11

II. 4x+y = 11

II. *2 : 8x+2y = 22

II. - I. : 11x = 11

x = 1

II: `4*1`+y = 11 /-4

y = 7

Megoldás: (1;7)

Ellenőrzés!


c,

I. 3x+y=6

II. 6x-2y=-8 /:2

II. 3x-y = -4

I. - II. : 2y = 10

y = 5

I.: `3x+5=6` /-5

x = `1/3`

Megoldás: (`1/3`;5)

Ellenőrzés!


d,

I. x+6y = 12

II. 4x + 2y = -7

I. * 4: 4x + 24y = 48

I. - II. : 22y = 55 /:22

y = `5/2` = 2,5

I. x+`6*2.5` = 12 /-15

x = -3

Megoldás: (-3 ; 2,5)

Ellenőrzés!


e,

I. 4x+5y = 6

II. `(x-y)/3` = 5

II. * 12 : 4x-4y = 60

II. - I. : -9y = 54 /:(-9)

y = -6

I. : 4x+`5*(-6)` = 6 /+30

4x = 36 /:4

x = 9

Megoldás: (9; -6)

Ellenőrzés!


f,

I. 2x+10y = 15

II. `(x+5y)/3` = 4 /*6

II. 2x+10y = 24

II. - I. : 0 = 9 Ellentmondás, nincs megoldás.


g,

I. 2x-7y = 11

II. `x/3` - y = 4 /*6

II. 2x-6y = 24

II. - I. :

y = 13

I.: 2x-(7*13) = 11 /+91

2x = 102

x = 51

Megoldás: (51;13)

Ellenőrzés!


h,

I. `1/2*x-4/3*y=-30` /*2

II. `(x+y)/5=10` /*5

I. `x-8/3*y=-60`

II. x+y = 50

II. - I. : `11/3*y` = 110 /`:(11/3)`

y = 30

II. : `(x+30)/5=10` /*5

x+30 = 50 /-30

x = 20


Megoldás: (20;30)

Ellenőrzés!



1549,

a,

I. 2x+5y = 1

II. 2x - y = -5

I. - II.: 6y = 6 /:6

y = 1

I. 2x+`5*1` = 1 /-5

2x = -4 /:2

x = -2

Megoldás: `(-2;1)`

Ellenőrzés!


b,

I. 3x-2y = 8

II. 5x+2y = 24

I. + II. : 8x = 32 /:8

x=4

I. `3*4-2y=8` /-12

-2y = -4 /:(-2)

y = 2

Megoldás: (4;2)

Ellenőrzés!


c,

I. 4x+y = -1

II. 8x-7y = -29

I. *2: 8x+2y = -2

I. - II. : 9y = 27 /:9

y = 3

I. 4x+3 = -1 /-3

4x = -4 /:4

x = -1

Megoldás: (-1;3)

Ellenőrzés!


d,

I. 5x-2y = 10

II. 2x+y = 13 /*2

II. 4x+2y = 26

I. + II. : 9x = 36 /:9

x = 4

I. `5*4-2y=10` /-20

-2y = -10 /:-2

y = 5

Megoldás: (4;5)

Ellenőrzés!


e,

I. `x/2-5y=-3`

II. `x/8+10y` = 15

I. *2: x-10y = -6

I. + II.: `9/8*x = 9` /:`9/8`

x = 8

II.: `8/8+10y=15`

10y = 14 /:10

y = `14/10` = `7/5` (1,4)

Megoldás: (8;`7/5`)

Ellenőrzés!


f,

I. 3x+y = -4

II. `6x-y/3` = 6

I. *2 : 6x+2y = -8

I. - II.: `7/3*y=-14` /:`7/3`

y = -6

I.: 3x-6 = -4 /+6

3x = 2

x = `2/3`

Megoldás: (`2/3`;-6)


g,

I. 4x-3y = -2

II. -8x+6y = 4

I. *2: 8x-6y = -4

I. + II.: 0=0 Azonosság, végtelen sok megoldása van.


h,

I. 5x-7y = 12

II. 10x-14y = 21

I. *2: 10x-14y = 24

I. - II. : 0 = 12 Ellentmondás, nincs megoldása az egyenletrendszernek.
0