Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat általános tagjának képlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
403
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szerintem a harmadik tag `11/17` (ha nem, akkor passz).

A sorozat általános tagjának képlete:

`a_n` = `(3+(n-1)*4)/(5+(n-1)*6)` = `(4n-1)/(6n-1)` = tovább lehet boncolgatni, ha szükséges, de ez is már egy egyszerű formula.

= `(4n-2/3-1/3)/(6n-1)` = `ubrace((4n-2/3)/(6n-1))_(2/3)-(1/3)/(6n-1)` = `2/3-1/(3(6n-1))`

Ha mégis `11/7`, akkor illessz rá egy függvényt (mondjuk egy másodfokút), de az kicsit bonyolultabb lesz.
1