Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Energia, energiaváltozások

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1075
Sziasztok! Tudnátok segíteni fizikából? Előre is köszönöm a segítséget!

1. Mekkora erővel tolta az asztalos a gyalut, ha egy mozdulat 50 cm távolságán 30 J munkát végzett, és hatszor kellett végigtolnia a gyalut, hogy sima legyen a felület?

2. Egy hasábot 10 m hosszú úton egyenletesen mozgatunk 50 N nagyságú erővel. Mennyivel változik közben a testek belső energiája?

3. Mekkora erővel lehet egy test mozgási energiáját 10 m hosszú úton 1000 J-lal növelni, ha a súrlódási erő 50 N nagyságú?

4. Egy autó fékezéskor 10 m úton csúszva megáll. A súrlódási munka 12 kJ. Mekkora az autó tömege, ha a súrlódási erő az autó súlyának tizedrésze?

5. Sorolj fel példákat a gyakorlati életből az emelőrúd alakalmazására!

6. Milyen egyszerű gépeket használtok otthon? Keress minél több példát, és nevezd meg az egyszerű gép fajtáját is!

7. Egy emelőn a test súlyának forgató hatását háromszor kisebb erő egyensúlyozza ki, mint a test súlya. Mit tudsz a két erőkar arányáról?

8. Egy hengerkeréken 3-szor nagyobb a kerék sugara, mint a hengeré. Mit tudsz a teher súlyát kiegyensúlyozó erőről?

9. Milyen egyszerű gépnek tekinthető: a fejsze, a gyalu, a szőlőprés és a szeg?

10. Nevezz meg a gyakorlati életből olyan folyamatokat, jelenségeket, melyek a belső energia növelésével járnak!

11. Írj példát arra, hogy egy test belső energiája a rajta végzett munka eredményeként nőtt meg!

12. A hatásfok mindig kisebb, mint 1. Ellentmond-e ez az energiamegmaradás törvényének? Indokold a válaszod!

13. A korszerűbb autók kevesebbet fogyasztanak, mint a régiek. Mit jelent ez? Fejezd ki ezt a megállapítást hatásfokkal is! Milyen autó károsítja kisebb mértékben a környezetet?

14. Keress a környezetedben olyan folyamatokat, amelyeknél el tudod dönteni, mi a hasznos és az összes energiaváltozás!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1,

W = `F*s` `rightarrow` F = `W/s` = `(30J)/(0.5m)` = 60 N

És mind a hatszor 60 N munkát végzett.

2, W = `F*s` = `50*10` = 500 J

3, `F=W/s+F_s` = `1000/10+50` = 100 + 50 = 150 N

4, `F_s` = `W_s/s` = `12000/10` = 1200 N

`F_s` = `m*g/10` = 1200 N

m = 1200 kg

5, Talicska, libikóka

6, egyoldalú emelők: talicska, diótörő, krumplinyomó

kétoldalú: lapát, ásó, olló, harapófogó

7, `F_1*k_1` = `F_2*k_2`

`F_2=3*F_1`

`k_1/k_2` = `F_2/F_1` = 3

8, A kiegyensúlyozó erő harmada lesz.

9, lejtő

10, olvadás, forrás

11, Kalapáccsal üti a kovács a patkót, az melegszik, nő a belső energiája.

12, A hasznos energia mindig kevesebb, mint a befektetett energia, ezért kisebb a hatásfok, mint 1. A többi energia másra fordítódik vagy hőként távozik.

13. A hasznosított energiájuk nagyobb, mint a régieké, ugyanakkora befektetett energia esetén. A hatásfokuk is nagyobb, közelebb van az 1-hez, mint a régiek esetében. Az újabbak kevésbé károsítják a környezetet.

14. vizet melegítünk, a hasznos energiát tudjuk mérni, pl felforraljuk, a hőmérsékletváltozásból ki lehet számolni.

a befektetett energiát pedig az elégetett gázból.
1