Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmaz elemeinek száma

Főoldal » Középiskola » Matematika
748
Határozd meg egy halmaz elemeinek számát tudva, hogy annak pontosan 45 kételemű halmaza van.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy kételemű halmaznak hány kételemű részhalmaza van? (most az üres halmazokat nem nézzük) Pl a halmaz elemei 1 2.

Egy.

Egy háromelemű halmaznak hány kételemű részhalmaza van? 1 2 3 a halmaz elemei.

1 2; 1 3, 2 3. Három.

Egy négyelemű halmaznak hány kételemű részhalmaza van? 1 2 3 4 a halmaz elemei.

1 2; 1 3; 1 4; 2 3; 2 4; 3 4. Hat.

Kisakkozhatnánk, de állítsunk fel szabályt rá.

A kételemű halmazokat vizsgálhatjuk úgy, mint a kézfogásokat. Hány ember van a csoportban, ha mindenki mindenkivel kezet fog és 45 kézfogás történik?

x ember x-1 emberrel fog kezet, akkor x(x+1) lenne, de abban az is benne van, hogyha A kezet fog B-vel és B kezet fog A-val, az ugyanaz, ezért el kell osztanunk kettővel.

A felírható egyenlet:

`(x(x-1))/2` = 45

`x^2-x-90` = 0

`x_(1,2)` = `(1pmroot()(1^2+4*90))/2` = `(1pmroot()(361))/2` = `(1pm19)/2`

`x_1` = -9 nem jó nekünk.

`x_2` = 10

A halmaz 10 elemű.
0