Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Töri

195
Sos. Milyen társadalmi gondok voltak jelen Magyarországon a dualizmus korában? Köszönöm ha vki válaszol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Heloszia!

Szóval...
Magát a dualizmus kori időszakot egy sajátos kettősség jellemezte. Egyrészt a városiasodás folyamata zajlott, ugyanakkor rengetegen költöztek a faluba/tanyákra, ami a mindinkább kedvező mezőgazdasági lehetőségekkel magyarázható.
Elmondhatjuk, hogy Magyarország konkrétan minden téren a modernizáció és a nehezen felszámolható múlt ellentéteivel küzdött. Kapitalista társadalmi rétegek alakultak ki ( az iparosodás ill. az urbanizáció nyomán) ám a polgárosodás folyamata meglehetősen lassan haladt. Mindezek következményeképpen egy ún. torlódott társadalom alakult ki.
Megemlíthetjük a köznemeseket, akik ugyebár (mármint nagyobb részük) elvesztették munka eszközeiket és jobbágy munkaerőiket és tönkre is mentek, tekintve hogy a várva-várt kárpótlás egyre csak csúszott.
De nyilvánvalóan a főnemesség tekintélye és társadalmi presztízse nem csorbult; ugyanúgy ott voltak a diplomáciai testületekben, a vezetők között stb.
A dzsentri kifejezés is viszonylag "új" értelmet nyert, mert eddig kik voltak ők? A birtokait tőkés beruházásokkal fejlesztő nemesség. Hát...akkor már az elszegényedett nemesekre is kiterjedt ez a fogalom. Sőt!! Ők jelentették az úri középosztály gerincét.
És hogy eközben a polgárság és munkások hol voltak? Budapest külvárosa egyfajta szegénynegyed volt akkoriban. Zsúfolt lakáskörülmények, több család egy házban, nem volt elég hely senkinek, amit persze próbáltak munkásnegyedek ill. állami lakótelepek létesítésével felszámolni.
Most következzenek a nők: ugyanis nálunk az élelmiszer - és textiliparban dolgoztak a legnagyobb számban, sőt voltak olyan iparágak (ld.: dohány, gyufa, mosás stb.) ahol ők voltak többségben a férfiakkal szemben. Ennek ellenére nem tudtuk elérni a nyugat-európai szintet. (mármint a nők foglalkoztatását tekintve).
0