Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körmozgás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
558
az eredmények megvannak csak a levezetés kellene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Körmozgás
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1980 fordulat/óra= 1980 fordulat/60 perc = 1980 fordulat / 3600 sec
Mivel 1980/3600 = 0,55, ezért ez 0,55 fordulat / sec

Mivel 1 fordulat 360°, másképpen írva 2π radián, ezért a szögsebesség ennyi:
ω = 0,55 · 2π 1/sec
(A mértékegység radián/sec, de a radián az nem igazi mértékegység, az valójában arány; nincs a radiánnak mértékegysége, ezért lett belőle 1/sec)
ω = 3,45 1/s

A centripetális gyorsulásra ez az egyik képlet, amit tudni kell:
acp = ω²·r
A mértékegységek pont jók (m/s² illetve 1/s), nem muszáj kiírni őket. A sugár méterben lesz:
1,8 = (3,45)² · r
r = 1,8 / 3,45² ≈ 1,8 / 11,9 ≈ 0,15 m

Az első kérdés az átmérő:
2r = 2 · 0,15 m = 0,3 m

A következő a kerületi sebesség. Erre ilyen képletet kell tudni:
v = ω · r
v = 3,45 · 0,15 = 0,517 m/s

A harmadik a keringési idő:
Már kiszámoltuk, hogy másodpercenként 0,55 fordulatot tesz meg a korong, ezért egy fordulat ideje ennek a reciproka:
T = 1/0,55 = 1,82 s
A megoldásban 2s van, az elég erős kerekítés... szerintem elírták.

Az utolsó kérdés:
Az 5 cm-t érdemes átírni méterbe, akkor lesz m/s a sebesség:
r₅ = 5 cm = 0,05 m
A kerületi sebesség képletről már volt szó:
v₅ = ω · r₅ = 3,45 · 0,05 = 0,17 m/s
0