Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arének 2.1

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
A C₈H₈ molekulaképletű arént katalitikusan klórozunk. Írd fel a reakcióegyenletet. Számítsd ki a szükséges klórgáz térfogatát( 1atm nyomáson és 25°C - on), ha 2 mol szénhidrogént klóroztak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az arén valószínűleg a sztirol (vinil-benzol) lehetett ilyen összegképlet mellett! Összegképletére: C6H5(CH-CH2), ahol a -CH és a -CH2-csoportok között kettős kötés (két vonal, egyenlőségjel) van. Orto-, és para-klór-sztirol is képződik és mindkettő körülbelül 50-50 %-ban. Nem a vinil-csoport (oldallánc), hanem a benzolgyűrű (C6H5-csoport, fenil-csoport) fog klórozódni, mert katalitikus és nem fény hatására megy végbe a klórozás.
2 C8H8 + 2 Cl2 = 2 C8H7Cl + 2 HCl az egyenlet röviden. Látható, hogy 2 mol klórgáz szükséges, ami standardállapotban 2×24,5 = 49 dm3, ennyi klór kell szerintem a szubsztítúciós folyamathoz! :)

Ha az oldallánc is klórozódik (a vinil-csoport), akkor 4 mol klórgáz kell 2 mol sztirolhoz és ez a 4 mol gáz standardállapotban: 4×24,5= 98 dm3 térfogatú.
Módosítva: 5 éve
0