Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arének 2.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
499
Milyen tömegű salétromsav szükséges 2kg trinitrotoluol előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A toluol (C6H5-CH3, azaz összevonva C7H8) három mol salétromsavval fogja képezni a TNT-t (robbanóanyag) és 3 mol salétromsav mellett 1 mol TNT fog képződni.
Rövidítve leírva a folyamat: C7H8 + 3 HNO3 = C7H5(NO2)3 + 3 H2O , így C7H5N3O6 a teljes összegképlete a trinitro-toluolnak, móltömege 227 g/mol. A salétromsavnál 1 mol tömege 63 gramm, de 3 mol kell, ami 3×63= 189 gramm. 189 gramm sav hatására 227 gramm TNT keletkezik, akkor 2000 gramm TNT-hez (2000/227)×189 = 1665,2 gramm salétromsav szükséges, ami kilogrammban kifejezve körülbelül 1,665 kg-nyi. :)
0