Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arének

Főoldal » Középiskola » Kémia
654
1. Katalitikus monoklórozásnak vetnrk alá 200 cm³ benzolt ( p=0,88 g/cm³). Ha a reakció hatásfoka 70% :
a) mennyi a reakcióhoz szükséges klór térfogata (n.k)
b) Számítsd ki a klórbenzol tömegét, majd a tömegszázalékos összetételét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A reakció egyenlete: C6H6 + Cl2 = C6H5Cl (monoklór-benzol) + HCl (szubsztitúciós folyamat!), 78 gramm (1 mol) benzolhoz a reakció szerint 1 mol klórgáz kell, nekünk a benzol tömegének a 70%-a alakul át, a benzol tömege (200×0,88)=176 gramm, ennek a 70%-a (0,7×176)=123,2 gramm, ennyi fog elreagálni, részt venni a reakcióban!
a; pont: Mivel 78 gramm (1 mol) benzolhoz kell 1 mol klór, akkor 123,2 grammhoz (123,2/78)×1= 1,5795 mol klórgáz szükséges. Mivel normálállapotban minden gáz 1 mólja 22,41 dm3, ezért 1,5795 mol klór (1,5795/1)×22,41= 35,397 dm3 normál állapotú klórgázra lesz szükség a folyamathoz! :)
b; pont: Nem vett részt a reakcióban (176-123,2) = 52,8 gramm benzol (ez a felesleg) és keletkezett (123,2/78)×112,45 gramm klór-benzol, ami pontosan kiszámolva 177,613 gramm. Az elegy tömege a feleslegben maradt benzol és a képződött klór-benzol tömege együttesen, ami (52,8+177,613)= 230,413 gramm. Ebből az 52,8 gramm benzol (52,8/230,413)×100 = 22,92 tömeg%-ot tesz ki, így a klór-benzol tömeg%-a (100-22,92)= 77,08 tömeg%-nyi. Ez a két komponens lesz megtalálható az elegyben, mert a felhasznált klór esetleges feleslege és a képződő hidrogén-klorid gáz elmegy. :)

Remélem érthető volt a levezetés! :)
Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (45 éves matek és kémia korrepetáló)
0

A klór-benzol moláris tömege (1 mol klór-benzolé) : M= (6×12+5×1+35,45×1)= (72+5+35,45)=(77+35,45)=112,45 g/mol értékű, képlete a korábban felvázolt C6H5Cl lesz. :)
0