Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Főminorok

998
Mik azok a főminorok? A sarokfőminorok tudom mik...de a főminorokat nem! Egy példával nem tudnátok szemléltetni? pl.:
a11 a12 a13
a21 a22 a23
a31 a32 a33 főminorjait nem tudnátok megmutatni?
Vagy esetleg egy 4*4-es mátrixét?...szerintem a példán keresztül érthetőbb lenne...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
főminor, sarok, determináns, optimum, számítás, konkav, konvex, kétváltozós, többváltozós, Hesse
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Egy ilyen definíciót találtam de nem nagyon értem...az A(x) egy etszőleges r-ed rendű főminorját jelölje Δr(x), amelyet úgy kapunk, hogy elhagyunk n-r sort és a hozzájuk tartozó n-r oszlopot...mi a hozzájuk tartozó n-r oszlop?...én a harmadrendű esetben erre gondoltam:
Elsőrendű: a1; a2; a3
Másodrendű:
det {a11 a12
a12 a22};

det {a11 a13
a31 a33};

det {a22 a23
a32 a23}

Harmadrendű:
det {a11 a12 a13
a21 a22 a23
a31 a31 a33}...ez így helyes?
0

Kis kavarodás van az elnevezésekben, és magyarul illetve angolul mást értenek alatta.

A minor, mint szó azt jelenti, hogy kisebb. Szóval a minor-mátrix egyszerűen az, hogy a mátrixból elhagyunk sorokat és oszlopokat. A minor pedig ennek a mátrixnak a determinánsa (bár sokan magát a mátrixot hívják minornak, a determinánsát pedig minor-determinánsnak.)

Az, hogy melyik sort és melyik oszlopot hagyjuk el, az már nyelvfüggő. Az angol irodalomban amit minor mátrixnak neveznek, ott nincs semmi szabályosság, tetszőleges sorokat és oszlopokat elhagyhatunk. Ha szabályosan hagyjuk el, azt angolul principal minor-nak nevezik. Ilyenkor az a szabályosság,, hogy ugyanannyiadik sorokat és oszlopokat hagyjuk el (és vesszük az eredmény determinánsát). A leading principal minor pedig az, hogy a bal felső sarokban lévő 1×1-es, 2×2-es, 3×3-as, stb. mátrixok maradnak meg, tehát az utolsó n-r sort és az utolsó n-r oszlopot hagyjuk el.

Magyarul csak kétféle elnevezés van: minornak nevezik általában azt, amikor szabályosan az i-edik sort és az i-edik oszlopot hagyjuk el (és vesszük a maradék mátrix determinánsát), bár van, ahol szabálytalan sor és oszlop elhagyást is minornak hívnak. Főminornak pedig azt nevezik, amikor az utolsó n-r sort és utolsó n-r oszlopot hagyjuk el, vagyis az r-edrendű főminor a bal felső sarokban lévő r×r-es mátrix determinánsa lesz. Ez az, amit te sarokfőminornak neveztél, de simán főminor néven is ezt értik.
1