Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi olvasmány

259
Elolvastam Rejtő Jenő Az előretolt helyőrség című regénynt, de sajnos nem értettem meg és a netten sem találom a tartalmát. Valaki leirná részletesen, hogy miről szólt a regény. Nagyon megköszönném!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Szia! Ezt találtam, remélem jó lesz! Ha igen, kérlek jelöld megoldásnak válaszom! Köszi!

Joules Manfred Harricourt, másnéven "Galamb" belép az idegenlégióba, egy magára kötött életbiztosítással a háta mögött, hogy így -hivatása közbeni elhalálozása után- idős szülei és nővére megélhetése biztosítva legyen.
A szerencse, sajnos, üldözi hősünket, a vidám fiatalembert ugyanis mindenki gyorsan megkedveli, így a halálozás remek módozataitól mentik meg lépten-nyomon jólelkű társai és feljebbvalói. Mindenesetre ő bízik benne, hogy próbálkozása végül eredményt hoz.
Legjobb barátra is szert tesz, Troppauer, a gorillarcú, de gyöngéd lelkű költő személyében.
Barátai még Kréta, a gyengeelméjű, de vicces közlegény, és Iljics, a "Kölyök", egy fiatal katona.

Az igazi kaland ott kezdődik, amikor Galamb szándékos szökést követ el (ismételten jószándékú akar vele lenni egy feljebbvalója, és altiszti képzésre jelöli, hogy megmentse a sivatagba küldetéstől, ami a többi katonára vár, és ettől csak úgy "menekülhet", ha szándékos szabályszegést követ el), minek során elrejtőzik egy "kísértetházban", a meggyilkolt Bretail doktor és felesége villájában. Ennek több nem várt következménye is lesz: egyrészt egy titokzatos nő (feltehetőleg Bretailné) szelleme követi mindenhová; másodsorban több titokzatos figura összekeveri egy titkosszolgálati őrnaggyal, bizonyos Yves-szal; harmadsorban hozzá kerül egy krokodilfejjel díszített karóra, amit szemlátomást rengetegen szeretnének megszerezni. Mindeközben a csapat menetel Aut-Taurir, az "előretolt helyőrség" felé.
A Kölyköt meggyilkolják; halála előtt még felfedi Galambnak (akit ő is Yves titkos őrnagynak hisz), hogy valójában ő is a krokodilos órára pályázó banda zsoldjában állt, kényszer és zsarolás alatt. Egy óra rejti a sivatagi átjáró titkát, ami feleslegessé tenné az előretolt helyőrséget.

A titokzatos nő megmenti Galamb életét (ismét), amikor kígyómarással akarják elintézni. Felfedi, hogy ő valójában a halott doktor mostohalánya, aki szintén az átjáró titka (és szülei becsülete) után kutat. (Vér szerinti apja az átjáró felfedezője, bizonyos Russel.)

Az előretolt helyőrség falai között a légionisták örzése alatt elítélt rabok építenek sivatagi utat (az elveszett átjáró helyett); a helyzet reménytelen, naponta hullanak el az emberek. Erre alapul a Galambot üldöző banda terve, hogy lázadást szítsanak. Troppauer összebarátkozik egy rabbal, miután megmenti egy katonától, és bennfentes lesz a rabok között is, akik amúgy gyűlölik a felügyelő légionistákat.
Galamb és Troppauer sikeresen megállítják a lázadást, azzal az egyszerű módszerrel, hogy észrevétlenül leitatják a lázadókat.
A banda maradékát elintézik a rabok, valamint Kréta, aki felfedi, hogy a keresett Yves őrnaggyal azonos.
Megkerül az átjáró titka (amit a néhai Russel sötétben világító anyaggal írt fel a krokodilos órára), Galambot (Yves közbenjárására) leszerelik, és feleségül veszi Madame Russel-t.
Módosítva: 2 éve
0