Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika gyakorló feladatok . Egy és több változós algebrai kifejezések . Hogyan kell levezetni és kiszámolni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
468
Küldöm a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Heloszia!

Csatolok képet

Az a lényege, hogy először leegyszerűsíted az egyenleteket, tehát kikeresed belőle hogy mennyi "a" "b" van benne, aztán behelyettesíted a feladat szövegében megadott számértékeket, ami jelen esetben:
a = -2
b = 2/3

Konkrét példán magyarázva:
4a + 5 - 2b - 3 + 3a =
Megyünk rajta sorban végig: hány "a" van benne?
4a + 3a (fontos figyelni az előjelekre) ez összesen 7a.
Tovább menve van sima számunk is: 5 és -3, tehát 5-3 az 2.
b-ből mennyi van? -2b és ennyi. Ezeket összegezve: 7a +2 -2b.
Most már egyszerűbb alakra hoztuk a hosszú egyenletet, következhetne a behelyettesítés. :)

Remélem tudtam segíteni!!
0