Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasáb, henger felszíne és térfogata

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1524
Sziasztok! Tudnátok segíteni matematikából az alábbi feladatokban? Előre is köszönöm a segítséget!

Hasáb felszíne, térfogata

1. Számítsd ki a 2,6 dm magas háromszög alapú hasáb palástjának felszínét! Alaplapjának oldalai: a= 23 cm, b= 320 mm, c= 1,7 dm.

2. Egy hasáb alaplapjának területe 28 cm2, kerülete 26 cm, a hasáb magassága 11 cm. Mekkora a felszíne, mekkora a térfogata?

3. Trapéz keresztmetszetű, 220 m hosszú árkot ásnak. Az árok felül 1,4 m, alul 0,8 m széles, a mélysége 1,2 m. Hány m3 földet kell kiemelni?

4. Egy 25 hektáros földet 30 cm mélyen felszántanak. Hány m3 földet mozgatnak meg eközben?

5. Egy egyenes hasáb oldaléleit másfélszeresére nyújtják, az alapterületét nem változtatják. Hogyan változik a térfogata?

6. Egy egyenes hasáb oldaléleit háromszorosára nyújtják. Mit tegyenek az alaplap területével, ha azt szeretnék, hogy a térfogata ne változzon?

Henger felszíne, térfogata

7. A fűmag elszórása után hengerelni kell a vetést. A henger átmérője 4 dm, alkotója 60 cm. Mekkora területet hengerelhetsz vele egy fordulattal?

8. Egy henger alakú hirdetőoszlop 3,8 m magas és 1,4 m átmérőjű. Hány m2-es plakáttal lehet a hirdetőoszlop teljes palástfelületét befedni?

9. A vízlevezető csövek átmérője 10,2 cm. Hány m2 lemez kell 42 m hosszú cső elkészítéséhez?

10. Egy 1,4 m átmérőjű henger alakú kútban 5,6 m víz található. A víz felszíne 5,2 m mélyen van.

a, Mennyi víz van a kútban?
b, Hány m3 földet ástak ki a kút készítésekor, ha a kútgyűrűk falvastagsága 12 cm ?
c, Hány m3 betonból készültek a kútgyűrűk, ha a falvastagságuk 12 cm, továbbá tudjuk, hogy 6 db van a felszín alatt és 1 a felszín felett?

11. Egy 150 l-es benzintartályt 4 cm-es átmérőjű csövön át töltenek meg. A csövön másodpercenként 20 cm-es benzinoszlop halad át. Mennyi idő alatt telik meg a tartály?

12. Legfeljebb hány m3 olaj lehet egy 115 km hosszú, 26 cm belső átmérőjű távvezetékben?

13. Egy 7-szer 7 cm-es alapú négyzetes oszlop alakú dobozban már csak 7 dl tej maradt.

a, Ha ezt átöntöd egy 8 cm-es belső átmérőjű henger alakú kancsóba, akkor milyen magasan lesz benne a tej?
b, Milyen magasan volt a tej a dobozban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Szió!

Megcsináltam az összes feladatot! Az jó, ha holnap elküldöm neked itt a megoldásokat beszkennelve? :)

Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (45 éves vegyipari technikus)
A végeredmények egyébként:
1. feladat: 1872 cm2 a hasáb palástjának területe;
2. feladat: az alaplap téglalap (oldalai: 10,27 cm és 2,73 cm), így V=308,41 cm3, A=342 cm2 lesz;
3. feladat: V(föld)= 290,4 m3 lesz;
4. feladat: 1 hektár 10.000 m2, ezt felhasználva V(föld)= 75.000 m3 lesz;
5. feladat: a térfogat is 1,5-szeresére fog nőni;
6. feladat: az alaplap területét a harmadára kell csökkenteni (vagy 1/3-dal megszorozni !);
7. feladat: P = 2400×pi= 7539,82 cm2;
8. feladat: P = (2×r×pi)×m= 5,32×pi = 16,713 m2 a felület;
9. feladat: 1 m2 = 10.000 cm2, emiatt P = 134.585,83 cm2, ami átváltva 13,459 m2 lesz;
10. feladat: A teljes kút magassága 10,8 méter. a; pont megoldva: V(víz)= 8,62053 m3 = 8620,53 dm3 = 8620,53 liter víz;
b; pont megoldva: V(föld)= V(belső henger)= 11,414 m3 , a kútgyűrű térfogata a külső és belső henger térfogatának a különbsége lesz;
c; pont megoldva: függetlenül mi van felül és alul, a térfogata a betonnak 5,211 m3 lesz (egy rész magassága a kútgyűrűnek egyébként kiszámolható és az 1,543 m magasságú lesz !);
11. feladat: 596,831 sec = (596,831/60) min = 9,947 perc kell a teletöltéshez;
12. feladat: 115.000 méter a hossz (vagy magasság), 0,13 méter a sugár és emiatt: V(olaj) = 6105,685 m3 lesz;
13. feladat: a; pont megoldva: m= (700/(16×pi))= 700/50,2655 = 13,93 cm magasan lesz benne a tej;
b; pont megoldva: m (másik magasság, a hasábé) = (700/(7×7))= 700/49 = 14,29 cm magasan volt benne a tej eredetileg! :)
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0