Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika gyakorló feladatok. Egy és több változós algebrai kifejezések

Főoldal » Középiskola » Matematika
551
Küldöm a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első két feladatban az azonos nemű kifejezések összevonását kell elvégezni. Míg a többiben a zárójelek felbontása és a kijelölt műveletek elvégzése után végezhetők el az azonos neműek összevonása. (Emlékeztető: azonos neműek azok az algebrai kifejezések, amelyeknél az alap és a kitevő azonos, de a hozzájuk tartozó együttható különbözhet.) Tehát konkrétabban:
a.) `2a-1+4b-a+3b+b-4a-10b+3a-2=-2b-3`
b.) `2b+5-2a+4a+3b-1+4b-3a-7-3b=-a+6b-3`
c.) `(3a-2)(a-1)-3a^2+3a+1=3a^2-3a-2a+2-3a^2+3a+1=-2a+3`
d.) `(4a-b)(2a+1)-(8a+3)(a+2)-2b+2ab=8a^2+4a-2ab-b-8a^2-16a-3a-6-2b+2ab=-15a-3b`
e.) `(3a-2)(2a-b)-6(a-3)(a+b)-b(11-9a)=6a^2-3ab-4a+2b-6a^2-6ab+18a+18b-11b+9ab=14a+9b`
Módosítva: 5 éve
0