Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika gyakorló feladatok.. ha tudnátok segíteni ebben százalék számításos feladatban megköszönném , nem értem hogy hogyan kell ezt csinálni ... kérlek segíts:-):-)

Főoldal » Középiskola » Matematika
438
Küldöm a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1523.

Az eredeti ár x Ft, az emelés után 1,12x lett az ára, majd a csökkentéskor ennek a (100-40=) 60%-a lett, vagyis `0.6*1.12*x`.

`0.6*1.12x` = 12096

0,672x = 12096

x = `12096/0.672` = 18 000 Ft volt az eredeti ár.

1524.

Eredeti ár x Ft, a csökkentés után az ára a (100-20=)80 %-a lett, azaz 0,8x. Emeléssel az új ár `1.18*0.8x` lett.

`1.18*0.8x` = 3776

0,944x = 3776

x = `3776/0.944` = 4000 Ft volt az eredeti ár.


- = `240*1.7` = 408 Ft lett az új ár.

- A 80 Ft felel meg a 100 %-nak.

84 Ft megfelel `84/80*100` = 105 %-nak.

Az emelés tehát 105-100=5 %-os volt.

- A régi ár x Ft volt. A 64 %-os emeléssel 1,64-szerese lett.

1,64x = 246

x = `246/1.64` = 150 Ft volt eredetileg.
1