Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A nyomás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2311
Sziasztok! Tudnátok segíteni fizikából az alábbi feladatokban? Előre is köszönöm a segítséget!

1. Hogyan változik a nyomás egy autó kerekei alatt, ha egy ember helyett négyen ülnek az autóban?
2. Miért szakad be a felnőtt alatt az a jég, amely a gyerek alatt még nem szakad be?
3. Egy 30 m2 területű járdát lebetonoztak. A betonréteg nyomása a talajra 3000 Pa. Hányszor fordult az a 3 tonnával terhelhető teherautó, amelyik a betont szállította?
4. Az egymásra rakott vaslemezek együttes súlya 4000 N. A vaslemezek nyomása a padlóra 2000 Pa. Mekkora a legalsó lemez területe?
5. Mi a hasonlóság és mi a különbség a légnyomás és a hidrosztatikai nyomás között?
6. Miért nem sűrűsödik a levegő a gravitációs mező hatására a Föld felszínén vékony réteggé?
7. Miért tárolják a sűrített gázt acélpalackban?
8. A légszivattyú burája alá egy lazán felfújt és bekötött léggömböt tettek. A bura alól kiszivattyúzták a levegőt. A léggömb erősen megfeszült. Miért?
9. Magyarázd meg a következő eszközök működését!
szódásüveg, szemcseppentő, lopó, fecskendőüveg, pipetta, szívókút, nyomókút, dugattyús légritkító

a, Melyek működnek a belső nyomás csökkentésével?
b, Nevezd meg a belső nyomás növelésével működő eszközöket!
c, Van-e olyan eszköz, amely mindkét csoportba besorolható?

10. Egy test ugyanazon folyadékba először félig merül, majd teljesen. Hasonlítsd össze a testre ható felhajtóerőket! Melyik esetben kell nagyobb erővel tartani a testet? Miért?
11. Egy test először olajban, majd vízben merül el teljesen. Melyik folyadékban hat nagyobb felhajtóerő a testre? Miért? Hasonlítsd össze a tartóerőket! Mi a különbség magyarázata?
12. Egy 10 kg tömegű vastömböt víz alatt tartunk. Mekkora a tartóerő?
13. Egy tengeralattjáró tartályaiból vizet távolítanak el. Változik-e a tengeralattjáróra ható gravitációs erő? Miből következtettél erre? Változik-e a tengeralattjáróra ható felhajtóerő? (Feltételezzük, hogy a tengeralattjáró teljesen a víz alatt van).
14. Milyen sorrendben helyezkedik el egy edényben az egymással nem keveredő víz, olaj és higany?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1, A súly, vagyis az erő nő, a felület nem változik; p = `F/A`; a nyomás is nő.

2, Nagyobb a súlyerő ugyanakkora (kicsit nagyobb) felületen, a nyomás nagyobb lesz.

3. F = `p*A` = `3000*30` = 90000 N

m = `F/g` = `90000/10` = 9000 kg = 9 t

Háromszor kellett fordulnia.

4. A = `F/p` = `4000/2000` = 2 `m^2`

5. Mindkettő súlyból származó nyomás.

A hidrosztatikai nyomás folyadék, míg a légnyomás a levegő súlyából származó nyomás.

6. A légnyomás miatt. Egyébként sűrűsödik (vagyis nagyobb a sűrűsége).

7. Az acélpalackok jól bírják a nyomást.

8. A léggömb külső felületén csökken a nyomás, hozzá képest a lufiban levő levegőnek nagyobb a nyomása, a léggömb 'felfúvódik, felveszi a búra alakját.

9.

- Szódásüveg: a készülékben túlnyomás van, szelep nyitásával a folyadékot ki tudjuk egy csövön keresztül adagolni.

- szemcseppentő: összenyomásával adagoljuk belőle a folyadékot.

- lopó, pipetta, ugyanaz az elv: csökkentjük a nyomást (ki is szívjuk belőle a levegőt az egyik végén, a másik vége folyadékba merül, így a folyadékot magába szívja. kiadagoláskor pedig elengedjük, így a folyadék távozik belőle.

- a fecskendő is hasonlóan működik, csökkentjük benne a nyomást, így a fecskendő felszívja a folyadékot. Adagoláskot pedig növeljük a nyomást.

- szívókút, nyomókút, meg ami még volt; mind nyomáskülönbség segítségével üzemelő berendezések.

10. Ha teljesen belemerül, akkor több folyadékot szorít ki, éppen kétszerannyit, ezért a felhajtóerő is a kétszerese lesz, ha teljesen belemerül.

11. Ugyanannyi folyadékot szorít ki, viszont az olaj sűrűsége kisebb és mivel m = `rho*V`, a nagyobb sűrűségű folyadékban nagyobb a felhajtóerő. Ebból kifolyólag az egyensúly fenntartásához (a test vízben való tartásához) nagyobb; a nagyobb felhajtóerő esetén kisebb tartóerő szükséges.

12. szükséges a vas sűrűsége (7800 `(kg)/m^3`) és a víz sűrűsége (1000 `(kg)/m^3`).

A 10 kg vasra három erő fog hatni:

- Súlyerő: `F_s=m*g` = `10*10` = 100 N

- Felhajtóerő: Vele ellentétes irányban, ez a test által kiszorított folyadék súlyával lesz egyenlő. Ehhez szükségünk van a test térfogatára is:

V = `m/rho_(Fe)` = `10/7800` = `1.3*10^(-3)` `m^3`

Ugyanennyi vizet szorít ki, ennyi víznek a tömege:

`m_v` = `rho_v*V` = `1000*1.3*10^(-3)` = 1,3 kg

Ennyi víznek a súlya:

`F_f` = `m_v*g` = `1.3*10` = 13 N

A kettő különbsége lesz (egyensúly esetén) a tartóerő, vagyis:

`F_t` = 100-13 = 87 N; és felfelé mutat.

13. Ha a vizet eltávolítják belőle, akkor a tömege csökken, a súlya is, így a súlyerő csökken. A térfogata nem változik, ugyanannyi vizet szorít ki, mint előtte, ezért a felhajtóerő sem változik.

14. A legnagyobb sűrűségű lesz legalul (higany), a legkisebb lesz legfelül (olaj), középen a víz.

Mértékegységek:

Hgmm: ahol higanyos manométer van, ott használják (vegyipar, légköri nyomás).
1 Hgmm = 1 mm higanyoszlop nyomása.
Átszámítés: 760 Hgmm `approx` 101325 Pa

atm: ahol gyakran kell a légköri nyomás, ha ahhoz viszonyítanak, a meteorológiában használják.

Torr: ugyanaz, mint a Hgmm 1 Torr = 133.3 Pa

Pa: a nyomás SI egysége 1 Pa = 1 `N/m^2` = 1 `(kg)/(m*s^2)`

bar: a könnyebb kezelhetőség miatt; 1 bar = `10^5` Pa.
1