Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1100
1. Egy fogadásra egymástól függetlelnül 5 angol, 2 francia, és 3 olasz érkezik.
Mi a valószínűsége hogy az első három vendég érkezési sorrendje angol-francia-olasz lesz ?

2. Az időjárás előrejelzés szerint 0,8 az esélye, hogy fújni fog a szél és ekkor 0,6 hogy esni fog az eső.
0,4 valószínűséggel fog fújni a szél akkor mennyi az esélye hogy esni is fog ?

3.Egy törzs minden tagja vadászni megy. A vadászat során 0,22 valószínűséggel támad meg vadászt egy leopárd és ekkor 0,35 valószínűséggel meg is öli.
Egyéb veszélyek miatt 0,06 valószínűséggel halhat meg a vadász vadászaton.
Ha egy vadász meghal a vadászaton, mennyi a valószínűsége hogy leopárd ölte meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az első megoldható a klasszikus valószínűségi modellel is;

Összes eset: mivel 5+2+3=10-en vannak, ezért az elsőnek 10-féleképpen mehet be ember, a másodikra 9, végül 8, így 10*9*8=720-féleképpen léphetnek be.
Kedvező eset: az első helyen 5-en mehetnek be, mivel 5 angol van, aztán 2 és 3, így 5*2*3=30 esetben lesz meg a megfelelő felállás.
Valószínűség=kedvező/összes=30/720=1/24 valószínűséggel lesz a fenti felállás.

Másként; mivel 10-en vannak, köztük 5 angol, ezért az első helyen 5/10=1/2 valószínűséggel lép be angol, utána 2/9 valószínűséggel lép be francia, végül 3/8 valószínűséggel lép be olasz, ezek szorzata adja a valószínűséget: 1/2 * 2/9 * 3/8 = 6/144 = 1/24 a valószínűség.
0

2.
Nem tudom rendesen értelmezni a kérdést, az első mondatban az "és ekkor" zavaró; arra tudok gondolni hogy ha fúj a szél, akkor 0,6 a valószínűsége az esőnek.
Ha ez igaz, akkor a válasz 0,4 · 0,6 = 0,24

Esetleg lehet úgy is értelmezni, hogy ha fúj a szél, akkor x valószínűséggel esik az eső, és az első mondat szerint 0,8 · x = 0,6 vagyis x = 3/4.
Ebben az esetben a válasz 0,4 · x = 0,4 · 3/4 = 0,3

Most úgy gondolom, hogy az utóbbi megoldás lehet talán a helyes. Rantnad, mit gondolsz?

3.
A második mondat szerint annak a valószínűsége, hogy egy vadászt leopárd öl meg, 0,22 · 0,35 = 0,077
Egyebek miatt 0,06 eséllyel hal meg.
Tehát összesen 0,077 + 0,06 = 0,137 a halál esélye.

Ha meghal, akkor az összes eset 0,137, a "kedvező", vagyis leopárdos az 0,077.
Így a leopárdos halál valószínűsége 0,077 / 0,137 = ... számold ki.
0