Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkadiének 2.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
512
Egy adott A konjugált alkadién nitrogénhez viszonyított sűrűsége 2,429. Hat. meg az A alkadiént, tudva, hogy elágazó szénláncú.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`rho_(rel)` = `M_("alkadién")/M_(N_2)`

`M_("alkadién")` = `rho_(rel)*M_(N_2)` = `2.429*28` = 68 `g/(mol)`

Az összegképlet továbbra is `C_nH_(2n-2)`, aminek a moláris tömege 12n+2n-2 = 14n-2 `g/(mol)`.

14n-2=68

14n = 70

n = 5

Az összegképlet tehát `C_5H_8`, pentadién.

Minden valószínűség szerint ez az izoprén lesz, más néven 2-metilbuta-1,3-dién.
1