Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

1690
Címlapkészítés
(az író neve, a mű címe, kiadó neve, a kiadás helye, a kiadás éve, rajz)
1. Mikor és hol játszódik a regény? (év, ország, város)
2. Ábrázold a legfontosabb szereplők kapcsolatait!
3. Adj címet a fejezeteknek!
4. Egy kis gyűjtőmunka!
A Debreceni Református Kollégium rövid története, az épület rajza, mely híres
emberek jártak oda? Mi volt a Csittvári Krónika?
5. Jellemezd egy-egy találó idézettel Misi tanárait!
6. Írj 8-10 mondatos véleményt Gyéres tanár úr következő mondatáról: "Az is
tolvaj, aki a mások bizalmát meglopja!"
7. Alapíts te is titkos társaságot!
Kik lennének a tagjai? Milyen tisztségek lennének? Mi lenne az emblémátok? Mik
lennének a szabályok? Stb.
8. Üzenetek
a)      Küldj Galambpostát Géza bátyának, amelyben Nyilas Misi segítséget kér tőle!
b)     Írj rövid köszönőlevelet neki a segítségért!
9. Jellemezd Nyilas Mihályt (Fogalmazás! )
10. Rajzold le a regény legjobban tetsző jelenetét, és írj hozzá egy rövid idézetet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Szia!

0. Valahogy így lehetne, egyszerűen Misi életében fontos tárgyakat tettem rá (vízjelért bocsi, az alkalmazásé, amiben csináltam):
-reskontó: a ráírt szöveget ha leírod egy téglalapba kész is, itt látható a kép:
https://images.app.goo.gl/89k7agQ2MGzA23yB7
-posztó kalap
-10 forintos (szerintem hasonló lehetett abban az időben, pontosan nem néztem utána)
-cipőpaszta

1. "A történet kezdete: 1892, színhelye Debrecen, s benne a nemzeti nevelés fellegvárának tartott református kollégium..."

Forrás: http://users.atw.hu/henineni/index.php?oldal=tart_legyjo

2. Amelyik neked jobban tetszik, vannak rövidebbek és hosszabbak is:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazifeladat-kerdesek__7569713-legy-jo-mindhalalig-szereplok-viszonya

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9gy_j%C3%B3_mindhal%C3%A1lig_(reg%C3%A9ny)

http://legyjomindhalalig.5mp.eu/web.php?a=legyjomindhalalig&o=Y120pOAB1B

3.
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazifeladat-kerdesek__8402923-a-legy-jo-mindhalaligbol-a-fejezeteknek-cimet-kellene-adnom-segitenenek

4.
A kollégium 1538-as alapítása óta az általános iskolától az akadémiai szintig folyt itt az oktatás. A teológia mellett több felsőfokú karral is rendelkezett. Ezek szolgáltattak alapot a későbbiekben a Magyar Királyi Tudományegyetem létrehozásához. A kollégium mindig nyitott volt az új eszmék iránt, hiszen maga is egy új tanítás, a reformáció szellemében jött létre. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2013-ban a debreceni Református Nagytemplomot és a Református Kollégiumot az ország 11. nemzeti emlékhelyének nyilvánította, és április 12-én emlékoszlopot állított a Nagytemplom és a Református Kollégium között elterülő Emlékkertben.

"Ady Endre, Arany János, Balog Zoltán, Bay Zoltán, Csokonai Vitéz Mihály, Bölcskei Gusztáv, Fazekas Mihály, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Szabó Magda, a Tisza családból Tisza István, Tisza Kálmán és Tisza Lajos vagy az Irinyi családból Irinyi József és Irinyi János."

Forrás: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Debreceni_Reform%C3%A1tus_Koll%C3%A9gium

"A Csittvári Krónika a Magyarországi Evangélikus Egyház talán egyetlen „földalatti” folyóirata, amely 1952 januárja és júniusa között jelent meg. Nevét Jókai Mór Eppur si muove – És mégis mozog a föld c. regénye alapján kapta. Szerzői dr. Ferdinánd István, az Evangélikus Teológiai Akadémia tanára és teológushallgatók voltak. A lap havonta jelent meg, négy példányban."

Forrás: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Csittv%C3%A1ri_Kr%C3%B3nika

5.
"Gyéres tanár úr, latintanár:
"Ez a tanár fiatal ember volt, amint lejött a katedráról, illatszer szaga áradt utána, aztán le s föl járt a teremben, ... a keze nagyon erősen meg volt mosva, a körmei igen fényesek voltak."

Báthori tanár úr, számtantanár:
"Ez egy ideges, kemény legény volt, agyagsárga, lobogó haja volt, s felfelé törülve viselte, szigorú, villámló szeme volt, s kemény ökle: beszélték, hogy egyszer egy pedellust úgy vágott pofon, hogy kicsuklott az állkapcsa."

Valkai tanár úr, vallástanár:
"A vallástanár nagy, kövér, fekete ember volt, a bőre olyan, mint a kordován, s igen kevés kis fekete bajusza volt. Méltóságosan szokott bejönni, most is a hóna alatt nagy paksaméta írás volt, azt le sem tette az asztalra, hanem megállott a tanári asztal előtt, végignézett az osztályon, s intett, hogy : üljetek le !""

Forrás: https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazifeladat-kerdesek__4767584-moricz-zsigmond-legy-jo-mindhalalig-c-regenybol-par-kerdes-bovebben-lent-

6. Írtam egyet:
Sokszor csak azt vesszük lopásnak, ha mások kézzel megfogható dolgait tulajdonítja el valaki. Ennél van fontosabb is. Ez a bizalom. Míg egy tárgy helyett vehetünk másikat -akár jobbat is-, addig egy eljátszott bizalom örökre az életünk része marad. Hiába bocsált meg a másik, attól még nem felejt. Sokkal nehezebben fog mindent elhinni, miután átvertük valamivel, főleg ha az fontos volt számára. Ennél fogva teljesen egyet értek ezzel a mondattal. Véleményem szerint a történetben sem a fordításon van a hangsúly, hanem azon, hogy a kapott büntetés tényleg tanúlságos, elgondolkodtató legyen.

De ha gondolod itt is van egy csomó: https://www.google.com/search?q=az+is+tolvaj+aki+m%C3%A1sok+bizalm%C3%A1t+meglopja

7. Őszintén semmi ilyenre nem emlékszem a történetből, de valami hasonló kellene szerintem:
A tagok között lennének a legjobb barátaim. Az első és egyetlen számú szabályunk az lenne, az alap dolgok betartása mellett, hogy tilos bármilyen információt kiadni a társaságról. Hogy ne tudjanak meg semmit akik nem tagok, ezért mindig a közeli ...-nál (lakóhelyéhez közeli tópart/erdő, vagy hasonló) találkoznánk. Emblémánk ebből adódóan egy fa mögül kihajoló/tóból felbukó mutatóújját szája elé tevő ember lenne. Magasabb tisztségeket mindig az kapná, aki a legtöbbet teszi a közösségért az adott jónapban. Lenne egy irányótó, aki a fontosabb döntéseket hozná egy helyettes, aki az ő távollétében átvenné a helyét és a többieknek nem lenne külön rangjuk, ők egyszerűen tagok lennének.

8. Nincs ötletem.

9. Ebből is található egy csomó:
https://www.google.com/search?q=fogalmaz%C3%A1s+nyilas+misi&oq=fogalmaz%C3%A1s+nyilas+misi

10. Akármelyik lehet, amiről úgy gondolod könnyű lerajzolni a regény alapján.
1