Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkadiének

Főoldal » Középiskola » Kémia
569
Adott egy ismeretlen alkadién, A, aminek a tömegaránya C:H=15:2. Mi a molekulaképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha alkadién, akkor az összegképlete: `C_nH_(2n-2)`

1 mol alkadiénben van 12n g szén és 2n-2 g hidrogén.

`(12n)/(2n-2)` = `15/2`

24n = 30n-30

6n = 30

n = 5

A keresett vegyület a pentadién, összegképlete: `C_5H_8` (pl. az izoprén).
1