Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1440
5 g naftalin C10H8 tökéletes égésekor 194,57 kJ hő szabadul fel. Mekkora a naftalin képződéshője, ha tudjuk, hogy kizárólag szén-dioxid és vízgőz keletkezik?
Ismerjük az alábbi két reakció reakcióhőit:
C(sz) + O2(g) = CO2(g) ΔrH= -394 kJ/mol
2H2(g) + O2(g)=2H2O(f) ΔrH= -572 kJ/mol
Köszönöm ha segítesz:)


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ki kell számolni előszőr 1 mol (128 gramm) naftalin égéshőjét a képződéshője kiszámolásához. Ez egészen pontosan (128/5)×(-194,57) kJ, ami (-4980,992) kJ hőt jelent. Mivel a naftalin égésének egyenlete: C10H8 + (24/2) O2 = 10 CO2 + 4 H2O, ezért 10 mol szén-dioxid (-3940) kJ, 4 mol vízgőz 2×(-572)=(-1144) kJ, a kettő összege (-5084) kiloJoule, legyen a naftalin képződéshője x kJ/mol, így felírható az égéshőre, hogy: (-5084-x) =(-4980,992) , mert az oxigénnek a képződéshője mindig nulla (kétatomos gázoké) , s ebből x = (-103,008) kJ/mol , tehát a naftalin képződéshője kerekítve (-103,01) kJ/mol értékű lesz! :)

Remélem érthető volt a levezetés! :)
Módosítva: 5 éve
1