Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Definitség

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1412
Hogy lehet azt bebizonyítani, hogy egy pozitív definit mátrix minden sajátértéke pozitív? (Gondolom ez alapján be lehet bizonyítani a többi definitségre is a megfelelő előjelű sajátértékekkel!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mátrix, szimmetrikus, negatív, pozitív, sajátérték, definitség, szemidefinit, vizsgálat, kvadratikus, alak
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ez szimmetrikus mátrixokra igaz csak. A szimmetrikus mátrixok sajátértékei és sajátvektorai valósak, és ez kell a bizonyításhoz.
Az A mátrix pozitív definit, vagyis minden nem 0 vektorra igaz ez:
vT·A·v > 0
Legyen v bármelyik sajátvektor, vagyis A·v = λ·v. Ezért:
vT·A·v = vT·λ·v
Na most vT·v = Σ ai², tehát valós számok négyzeteinek az összege, pozitív. Így a szorzat előjele megegyezik λ előjelével.
1