Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 2

Főoldal » Középiskola » Kémia
719
A gyümölcsök kellemes illatát olyan egyértékű észterek okozzák, amelyeket az ipar könnyen
előállít kis szénatomszámú, egyértékű karbonsavakból és kis szénatomszámú alkilalkoholokból. Metil-alkoholból és egy (meghatározandó) karbonsavból állítható elő például az alma illatáért felelős észter.

a) Az almaaroma előállításához szükséges savból 3,08 grammot tökéletesen elégetve 3,43 dm3 térfogatú, standardállapotú (101 kPa; 25,0 °C) szén-dioxid-gáz mellett 2,52 g víz keletkezik.
Határozd meg az elágazást nem tartalmazó karbonsav összegképletét!

b) Add meg a kérdéses almaillatú észter félkonstitúciós képletét és nevét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A keresett észter összegképlete: `C_n H_(2n+1)-COOCH_3`.

`C_n H_(2n+1)-COOH` + m `O_2` `rightarrow` n+1 `CO_2` + n+1 `H_2O`

`M_(C_nH_(2n+1)COOH` = 12n+2n+1+12+32+1 = 14n+46 `g/(mol)`

3,08 g karbonsav az `3.08/(14n+46)` mol

Ebből keletkezik `(3.08(n+1))/(14n+46)` mol `CO_2`, ami `3.43/24.5` = 0,14 mol

n = 3

Ebből keletkezik `(3.08(n+1))/(14n+46)` mol `H_2O`, ami `2.52/18` = 0,14 mol

`(3.08(n+1))/(14n+46)` = 0,14

n = 3

A keresett sav a butánsav (vajsav vagy izovajsav).

Mindenhogy 3 jön ki, az összegképlet `C_3H_7-COOCH_3` (metil-butirát vagy metil-izobutirát).

A rajz nem jó, egy másik bejegyzésbe felteszem.
Módosítva: 5 éve
1

Csatoltam képet.
1