Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
518
Közismert tény, hogy klórtartalmú tisztítószert nem szabad savas kémhatású anyaggal (pl.
vízkőoldóval) keverni, mert mérgező klórgáz keletkezik a folyamatban.
Takarítás közben valaki összeöntött 1 dl 20 tömeg%-os, 1,1 g/cm3
sűrűségű háztartási sósavatés 1 dl hipót (4,5 tömeg% nátrium-hipoklorit-tartalommal; sűrűsége 1,1 g/cm3).

a) Írd fel a sósav nátrium-hipoklorittal való reakciójának egyenletét!

b) Feltéve, hogy a fenti reakció teljesen végbemegy, mekkora anyagmennyiségű klórgáz
keletkezik a folyamatban? (A klórgáz oldódásától tekintsünk el.)

c) A klórgáz élettani hatása a levegőbeli koncentrációjától függ. Ha a levegő klórtartalma
eléri vagy meghaladja a 0,001 térfogat%-ot klórmérgezés fenyeget, a 0,01 térfogat%-
nál nagyobb klórtartalomnál halálos mérgezés is történhet.
A fentebb említett takarítás a fürdőszobában történik (alapterülete 6,5 m2, magassága
2,8 m) és a művelet során keletkező klórgáz 20%-a kijuthatott a helyiségből. A
hőmérséklet 25 °C, a légnyomás 100 kPa.
Történhet-e klórmérgezés, feltéve, hogy a keletkezett klórgáz egyenletesen
elkeveredik a fürdőszoba légterében? Megállapításod számítással igazold!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HCl` + `NaOCl` = `Cl_2` + `NaOH`

100 g sósavban van 20 g HCl (javítva)

`V_(HCl)` = `m_(HCl)/rho_(HCl)` = `100/1.1` = 90,91 `cm^3`

90,91 `cm^3` sósavban van 20 g HCl, ami `20/36.5` = 0,55 mol

100 `cm^3` sósavban van `100/90.91*0.55` = 0,605 mol HCl

NaOCl:

100 g hipóban van 4,5 g NaOCl

`V_(NaOCl)` = `m_(NaOCl)/rho_(NaOCl)` = `100/1.1` = 90,91 `cm^3`

90,91 `cm^3` hipóban van 4,5 g NaOCl, ami `4.5/74.5` = 0,06 mol

100 `cm^3` hipóban van `100/90.91*0.06` = 0,066 mol NaOCl

Keletkezik (a kevesebb) 0,06 mol `Cl_2`, ami (standard körülmények között) `0.066*24.5` = 1,63 `dm^3`

A 20%-a kiment, maradt 80%, ami `0.8*1.63` = 1,3 `dm^3` klórgáz

A szoba térfogata `V_("szoba")` = `6.5*2.8` = 18,2 `m^3` = 18200 `dm^3`

A szoba 0,001 térfogat%-a : `18200*0.001/100` = 0,182 `dm^3`, klórmérgezés fenyeget.

A szoba 0,01 térfogat%-a: `18200*0.01/100` = 1,82 `dm^3`, a szobában levő klórgáz mennyisége kisebb, nem áll fenn a halálos veszély.
Módosítva: 5 éve
2