Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A testek mozgása

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1263
Sziasztok! Tudnátok segíteni fizikából az alábbi feladatokban? A grafikonos feladatot fotóként csatolom. Előre is köszönöm a segítséget!

1. Nevezd meg azt a vonatkoztatási rendszert, melyben a "felkel a Nap" és a "lenyugszik a Nap" kijelentés igaz!
2. Mihez viszonyítva igaz a hajó kormányosának az a kijelentése: "Közeledik a kikötő"?
3. Lehet-e nyugalomban a Földhöz képest a működő mozgólépcsőn levő utas, ha a mozgólépcsőhöz képest áll, illetve ha mozog?
4. Radnóti Miklós Tájképek című versében a következőket írja:
"Fekete fák rohannak el sűrűn
az ablak előtt...
a város felé..."

Mi lehet a vonatkoztatási rendszer, amelyből Radnóti a fákat nézte?

5. Sorolj fel példákat hely-, illetve helyváltoztatásokra!
6. A 3 m magasról leejtett labdát visszapattanása után 1 m magasan kaptuk el. Mennyi a labda útja, illetve elmozdulása?
7. Két egyenletesen mozgó test közül a második hosszabb idő alatt hosszabb utat tesz meg. Lehet-e a két test sebessége egyenlő?
8. Hogyan lehet megváltoztatni a testek mozgását? Keress több lehetőséget is! Fogalmazd meg, mi bennük a közös!
9. Lehet-e egyenlő egy változó mozgást végző test átlagsebességének és valamely pillanatában mért sebességének a nagysága?
10. Milyen kapcsolat van az egyenletesen változó mozgásnál a sebességváltozás és a közben eltelt időtartamok között?
11. Egy szabadon eső golyó 4 másodpercig esik. Mekkora sebességgel érkezik a földre?
12. Egy golyó álló helyzetéből indulva 1,5 másodpercig esik szabadon. Mekkora sebességre gyorsul?
13. Egy alma leesett a fáról, és 10 m/s sebességgel ütközött a földhöz. Mennyi ideig esett?
14. Egy lejtőn a síző az indulástól számított 5 s alatt 10 m/s sebességet ért el. Egy másik lejtőn 10 s alatt éri el ezt a sebességet. A harmadik lejtőn 10 s alatt 12 m/s lesz a sebessége. Melyik lejtőn a legnagyobb, és melyiken a legkisebb a síző gyorsulása?
15. Egy autó álló helyzetből indulva 1 s alatt 2 m/s, 2 s alatt 4 m/s, 3 s alatt 6 m/s sebességre gyorsul fel. Számítsd ki az első, a második és a harmadik másodperc alatt bekövetkező sebességváltozásokat! Milyen mozgást végez az autó? Miből állapítottad meg?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1. A Föld

2. A hajóhoz

3. Ha áll, akkor csak akkor, ha rossz a mozgólépcső és nem mozog.

Ha a haladási iránnyal szemben mozog ugyanakkora, de ellentétes irányú sebességgel, akkor a Földhöz képest nyugalomban van.

4. A vonat

5, helyváltoztatás, ha a a földhöz képest elmozdul. pl: vízszinteses séta; függőlegesen is: repülés.

helyzetváltoztatás közben nincs helyváltoztatás. pl: növekedés, fejmozgatás.

6, A labda elmozdulása: 3-1 = 2 m

7, Lehet. Pl az egyik test 1 m-t 1 s alatt, a másik test 2 m-t 2 s alatt tette meg; mindkettő sebessége 1 `m/s`.

8,

1. másik test hatására

2. másik erő hatására

Közös a kölcsönhatás.

9. Lehet.

10. Egyenes arányosság

11. v = `g*t` = `10*4` = 40 `m/s`

12. v = `g*t` = `10*1.5` = 15 `m/s`

13. t = `v/g` = `10/10` = 1 s

14.

`a_1` = `v_1/t_1` = `10/5` = 2 `m/s^2`

`a_2` = `v_2/t_2` = `10/10` = 1 `m/s^2`

`a_3` = `v_3/t_3` = `12/10` = 1,2 `m/s^2`

Az első a legnagyobb, a második a legkisebb gyorsulású.

15.

a = `(Deltav_1)/(Deltat_1)` = `2/1` = 2 `m/s^2`

A többinél is, szóval az autó egyenletesen gyorsuló mozgást végez.

(Ábra)
0