Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
456
Tudna valaki segíteni a kijelölt feladatokban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
122,

`CH_4`+ 4 `Cl_2` = `C Cl_4` + 4 HCl

`M_(Cl_2)` = 71 `g/(mol)`

`M_(C Cl_4)` = 154 `g/(mol)`

1540 kg `C Cl_4` az `1540/154` = 10 kmol

Ez keletkezik 10 kmol metángázból, ami (standard körülmények között) `10*24.5` = 245 `m^3` metánra van szükségünk.

Ez keletkezik `4*10` = 40 kmol klórgázból, ami `40*71` = 2840 kg klórgáz szükséges.

123,

2 `CH_4` = `C_2H_2` + 3 `H_2`

`M_(C_2H_2)` = 26 `g/(mol)`

5000 kg acetilén az `5000/26` = 192,3 kmol acetilén

Ez keletkezik - az egyenlet szerint - `2*192.3` = 384,6 kmol metánból, ami standard körülmények között `384.6*24.5` = 9423 `m^3`.

A 80 % felel meg 9423 `m^3`-nek.

A 100 % megfelel `100/80*9423` = 11778 `m^3` metánból indultunk ki.

A folyamatban keletkezik még `3*192.3` = 576,9 kmol `H_2`-gáz, ami - standard körülmények között - `576.9*24.5` = 14 134 `m^3` hidrogéngáz keletkezik.

125.

`C_nH_(2n+2)` + (1,5n + 0,5) `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`

A szénhidrogén moláris tömege: 12n+2n+2 = 14n+2 `g/(mol)`

1 g szénhidrogén az `1/(14n+2)` mol, ehhez szükséges - az egyenlet szerint - `(1.5n+0.5)/(14n+2)` mol oxigéngáz, annak a térfogata `24.5*(1.5n+0.5)/(14n+2)` `dm^3`, ami éppen 2,7 `dm^3`

`24.5*(1.5n+0.5)/(14n+2)=2.7`

Ezt kell n-re megoldani.

n = 7

A keresett paraffin a heptán (`C_7H_(16)`).
127,

100 g vegyületben van:

- 24,7 g szén, ami `24.7/12` = 2,1 mol

- 73,2 g klór, ami `73.2/35.5` = 2,1 mol

- 2,1 mol hidrogén, ami 2,1 mol

A mólarányok tehát 1:1:1 (merthogy mind egyenlő).

Olyan vegyület nincs, hogy CHCl.

Ha `ul(C_2H_2Cl_2)` összegképlet lehet, akkor két izomer lehetséges; vagy az egyik C-atomhoz kapcsolódik a két klór, vagy mindkettőhöz 1-1. Viszont ha két különböző C-atomhoz kapcsolódik a klóratom, akkor annál a vegyületnél lehet cisz és transz-izomer, hiszen ítt klórozott olefinekről van szó.

Ha `C_3H_3Cl_3` az összegképlet lenne, akkor a kapcsolódó klóratomok: 0-0-3, 0-1-2, 1-1-1, 2-0-1. több izomer lehetséges.

Ábra
0