Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
466
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

4117,

`a_6` = `a_1*q^5` = 28

`a_8` = `a_1*q^7` = 7

`a_8/a_6` = `q^2` = `28/7` = `1/4`

`q_1` = `-1/2`

`q_2` = `1/2`

Ha q = `-1/2`, akkor

`a_1` = `a_6/q^5` = `28/(-1/2)^5` = `-896`

Ha q = `1/2`, akkor

`a_1` = `a_6/q^5` = `28/(1/2)^5` = `896`

Ha q = `-1/2`, akkor

`S_6` = `a_1*(q^6-1)/(q-1)` = `-896*((-1/2)^6-1)/((-1/2)-1)` = -588

Ha q = `1/2`, akkor

`S_6` = `a_1*(q^6-1)/(q-1)` = `896*((1/2)^6-1)/(1/2-1)` = 1764
1