Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
453
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4116,

`a_1` = -3

`a_5` = `a_1*q^4` = -48

`q` = `root(4)((-48)/(-3))` = `root(4)(16)`

`q_1` = -2

`q_2` = 2

Ha q = -2, akkor

`a_8` = `a_1*q^7` = `-3*(-2)^7` = 384

Ha q = 2, akkor

`a_8` = `a_1*q^7` = `-3*2^7` = -384

Ha q = -2, akkor

`S_8` = `a_1*(q^7-1)/(q-1)` = `-3*((-2)^7-1)/(-2-1)` = -129

Ha q = 2, akkor

`S_8` = `a_1*(q^7-1)/(q-1)` = `-3*(2^7-1)/(2-1)` = -381
1