Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Igazolja az alábbi állítást

Főoldal » Középiskola » Matematika
444
`1995^(1995)-1993^(1993)+1992` osztható `1994`-gyel!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nézzük tagonként:

`1995^(1995)` osztva 1994-gyel mennyi maradékot ad?

Paraméteresen:

`(a+1)^1` osztva a-val a maradék 1.

`(a+1)^2` = `a^2+2a+1` osztva a-val a maradék 1. (tagonként minden tagban szerepel 'a', tehát maradék nélkül osztható és mindnek a vége +1).

`(a+1)^3` = `a^3+3a^2+3a+1` osztva a-val a maradék 1.

ezt lehet folytatni, mindig 1 a maradék.



Nézzük a második tagot:

`(a-1)^2` = `a^2-2a+1` osztva a-val, a maradék 1.

`(a-1)^3` = `a^3-3a^2+3a-1` osztva a-val, a maradék -1. (igaz, hogy nincs olyan, hogy -1 a maradék, de ezt le lehet olvasni, tagonként szerepel mindben 'a', az utolsó tag -1).

Páros kitevőnél +1 a maradék, páratlan kitevőnél -1.

A mi esetünkben páratlan kitevővel szerepel a második tag, -1 a maradék.

Így az első két tagnál a maradék 1-(-1) = 2.



Ha ehhez hozzájön az (a-2) (a példában ez 1992), akkor a maradék 'a', ami éppen 1994.

Remélem sikerült követni :D
2