Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számolás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
572
Hogyan kell ezeknél a felszínt kiszámolni?
Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
4,

Az eredeti felszín kiszámítása ezek szerint nem okoz gondot.

Hogyan változott a felszín?

Lettek új felületek és tűntek is el, 3 új lett (narancsra színeztem) és 3 szűnt meg, mindegyiknek 2x2 = 4 `cm^2` a területe. A felszín maradt a régi:

A = `2*(9*4+4*2+9*2)` = 124 `cm^2`

V = `2*9*4-2*2*2` = `72-8` = 64 `cm^3`


5,

Ez kicsit bonyolultabb csak.

A `3*6` = 18 `cm^2`-es felület ki lett vágva de helyette lett egy ugyanilyen, ezzel nem kell számolnunk.

A szemközti és a hátsó részből kivágtunk 3x4 = 12 `cm^2`, így tehát `2*12` = 24 `cm^2`-rel csökkent.

A bal és jobb oldal felület (a kocka belsejében) viszont új, növelte a felszínt, `2*6*4` = 48 `cm^2`-rel.

Az eredeti felület:

`A_0` = `6*6^2` = 216 `cm^2`

Az új felület:

A = `216-24+48` = 240 `cm^2`

A térfogat:

V = `6^3-6*3*4` = 216-72 = 144 `cm^3`
1