Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagszerkezeti alapismeretek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1102
Sziasztok! Tudnátok segíteni kémiából az alábbi feladatokban? A táblázatokat fotóként csatolom! Előre is köszönöm a segítséget!

1. Írd le az 5 N2 kémiai jel minőségi és mennyiségi jelentéseit! ( 6 db )

2. Mely esetekben mondhatjuk egy molekulára, hogy dipólusos?

3. Használd a megfelelő jeleket a mennyiségek összehasonlítására!

a hidrogénmolekulában a kovalens kötések száma-----------az oxigénmolekulában a kovalens kötések száma

a nitrogénmolekulában a kovalens kötések száma-----------a vízmolekulában a kovalens kötések száma

a vízmolekulában a kovalens kötések száma-----------------a hidrogénmolekulában a kovalens kötések száma

4. Írd le a következő képlet jelentéseit!

3 H2O

név: ..............................................................
............... db molekula
................ mol molekula ............... db molekula
................. g

5. A záptojás kellemetlen szagát a benne keletkező kénhidrogéngáz okozza. Írd fel a kénhidrogénmolekula szerkezeti-és összegképletét, majd válaszolj a kérdésekre!

A molekulát felépítő atomok vegyjele:
A kénhidrogénmolekula szerkezeti képlete:
összegképlete:
kötő elektronpárjainak száma:
nemkötő elektronpárjainak száma:

6. Írd halmazábrába a felsorolt anyagok kémiai jelét!

A halmaz: kétatomos molekulákból felépülő anyagok
B halmaz: vegyületmolekulák

Anyagok: neon, hidrogén, klór, hidrogén-klorid, szén-dioxid, víz, nitrogén

a, Melyik anyag nem került egyik halmazba sem?

......................................... Miért? ...........................................................................................................................

b, Mi került a C halmazba ( metszetbe ) ?

......................................................... Miért? ...........................................................................................................

7. Jellemezd a három halmazállapotot az alábbi szempontok szerint!

Milyen kémiai részecskék építik fel?
A részecskék között működő erők
A részecskék elhelyezkedése
A részecskék mozgása
A halmaz alakja
Változhat-e a halmaz térfogata?
Példák (20 °C , 10 az ötödiken Pa )

8. Mi a különbség az elemi gáz és a gázelegy között?

Írj példákat!

elemi gáz:
gázelegy:

9. Írd be a felsorolt anyagok nevét a megfelelő helyre!

Anyagok: cukor, konyhasó, ecet, szén-dioxid, zsír, olaj, gyanta, pirospaprika, alumínium, rézdrót, jód, oxigén

Vízben oldódnak:
Benzinben és alkoholban oldódnak:
Étolajban oldódnak:
Egyik oldószerben sem oldódnak:

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. Írd le az 5 N2 kémiai jel minőségi és mennyiségi jelentéseit! ( 6 db )

- nitrogén

- a nitrogénmolekula kétatomos

- 5 db nitrogénmolekula

- 5 mol nitrogénmolekula

- `5*6*10^(23)` = `3*10^(24)` db nitrogénmolekula

- `5*28` = 140 g nitrogénmolekula



2. Mely esetekben mondhatjuk egy molekulára, hogy dipólusos?

A molekulán belül az elektroneloszlás nem egyenletes.


3. Használd a megfelelő jeleket a mennyiségek összehasonlítására!

a hidrogénmolekulában a kovalens kötések száma `lt` az oxigénmolekulában a kovalens kötések száma

a nitrogénmolekulában a kovalens kötések száma `gt` a vízmolekulában a kovalens kötések száma

a vízmolekulában a kovalens kötések száma `gt` a hidrogénmolekulában a kovalens kötések száma

4. Írd le a következő képlet jelentéseit!

3 H2O

név: 3 mol vízmolekula

`3*6*10^(23)` db molekula

3 mol molekula `1.8*10^(24)` db molekula

`3*18` = 54 g

5. A záptojás kellemetlen szagát a benne keletkező kénhidrogéngáz okozza. Írd fel a kénhidrogénmolekula szerkezeti-és összegképletét, majd válaszolj a kérdésekre!

Összegképlete: `H_2S`

Szerkezeti képlete: ábra

A molekulát felépítő atomok vegyjele: H, S

kötő elektronpárjainak száma: 2

nemkötő elektronpárjainak száma: 4

6. Írd halmazábrába a felsorolt anyagok kémiai jelét!

A halmaz: kétatomos molekulákból felépülő anyagok: hidrogén-klorid, nitrogén, hidrogén, klór (HCl, `N_2`, `H_2`, `Cl_2`)

B halmaz: vegyületmolekulák: hidrogén-klorid, víz, szén-dioxid, (`HCl`, `CO_2`)

a, Melyik anyag nem került egyik halmazba sem?

Neon

Miért?

A neon egyatomos gáz és elem.

b, Mi került a C halmazba ( metszetbe ) ?

hidrogén-klorid (HCl)

Miért?

A HCl kétatomos molekula és vegyület is.

7. Jellemezd a három halmazállapotot az alábbi szempontok szerint!

Milyen kémiai részecskék építik fel?

Gáz:

A részecskék között működő erők: gyenge
A részecskék elhelyezkedése: nagy távolság
A részecskék mozgása: szabad mozgás
A halmaz alakja: változó
Változhat-e a halmaz térfogata? igen
Példák (20 °C , 10 az ötödiken Pa ): nitrogén, szén-dioxid

Folyadék:

A részecskék között működő erők: erős, de gyengébb, mint a szilárdnál
A részecskék elhelyezkedése: kisebb távolság, mint a gáz, de nagyobb mint a szilárd
A részecskék mozgása: egymáson elgördülnek
A halmaz alakja: változó, felveszi az edény alakját
Változhat-e a halmaz térfogata? nem
Példák (20 °C , 10 az ötödiken Pa ): víz, olaj

Szilárd:

A részecskék között működő erők: erős vonzóerő
A részecskék elhelyezkedése: kis távolságra vannak egymástól
A részecskék mozgása: rezgőmozgás
A halmaz alakja:állandó
Változhat-e a halmaz térfogata? nem
Példák (20 °C , 10 az ötödiken Pa ): konyhasó, vas


8. Mi a különbség az elemi gáz és a gázelegy között?

Elemi gáz: Csak egyfajta elemből áll: elemmolekulák és a nemesgázok

Gázelegy: több elemi vagy nem elemi gázból felépülő gázkeverék

Írj példákat!

elemi gáz: nitrogén, hélium, oxigén

gázelegy: levegő, durranógáz

9. Írd be a felsorolt anyagok nevét a megfelelő helyre!

Vízben oldódnak: pirospaprika, szén-dioxid, ecet, cukor, konyhasó
Benzinben és alkoholban oldódnak: jód, olaj, zsír, gyanta
Étolajban oldódnak: zsír
Egyik oldószerben sem oldódnak: alumínium, rézdrót, oxigén (vízben kicsit)
0