Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segítség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
541
1. Egy fedetlen akvárium egyik éle 33 cm, másik éle ennek 5/6 része, magassága a hosszabbik el 80%-a.
a) Hány müveg kellett az akvárium elkészítéséhez?
b) Hány dm3 viz fér bele?
c) Hány liter vizet töltött bele Attila, ha magasságának 75%-áig töltötte? Az eredményt egészre kerekítve add meg!

3. Egy négyzetes hasáb magassága az alapél ötszöröse. Térfogata 40 cm.
a) Mekkorák az élei?
b) Mekkora a felszíne?


4. Fából egy 5 cm élhosszúságú tömör kockát készítünk. A testet kék festékbe mártjuk, majd száradás után lapjaival párhuzamos vágásokkal 1 cm-es kockákra szeleteljük. A feldarabolás után hány olyan kis kocka jön létre, melynek 0, 1, 2, 3 festett lapja volt?
Köszönöm mindenkinek aki válaszol!! :))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Az 1. Feladat a) kérdésnél m2 van,elírtam.
0



1,

a = 33 cm = 3,3 dm

b = `5/6*33` = 27,5 cm = 2,75 dm

c = `0.8*33` = 26,4 cm = 2,64 dm

a,

A = ab + 2ac + 2bc = `3.3*2.75+2*3.3*2.64+2*2.75*2.64`= 41,019 `dm^2` = 0,41 `m^2`

b,

V = `a*b*c` = `3.3*2.75*2.64` = 23,958 `dm^3` `approx` 24 `dm^3` víz fér bele

c,

`V_("víz")` = `0.75*24` = 18 liter vizet töltött bele.


3,

m = 5a

V = `a^2*m` = `a^2*5a` = `5a^3` = 40 `cm^3`

`a^3` = 8 `cm^3`

a = 2 cm

m = 5a = 10 cm

b,

A = `2a^2+4am` = `2*2^2+4*2*10` = 8+80 = 88 `cm^2`


4,

Összesen keletkezik `5^3` = 125 db kis kocka. A belső kockák, amiben `3*3*3` = 27 db nem lesz kifestve, 0 festett lapú kocka.

1 festett lapja lesz minden oldalon 3x3 db-nak, vagyis `6*3*3` = 54 db 1 festett lapú kocka.

2 festett lapja minden élen 3 kockának van, vagyis `12*3` = 36 db 2 festett lapú kocka.

a sarkok maradnak, 8 db 3 festett lapú kocka.

27 + 54 + 36 + 8 = 125, meg is van minden kis kocka.
2