Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok egyenlettel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1508
1. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 11. Ha a két számjegyet felcseréljük, az eredeti szám kétszeresénél 7-tel nagyobb számot kapunk. Mi az eredeti kétjegyű szám?

2. Mennyi vizet kell önteni 25 g 90%-os savhoz, hogy 75%-os savat kapjunk?
(Köszönöm a segítséget! )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
2

Kétjegyű szám: (x;11-x) érték:10·x+1·(11-x)=9x+11
Felcserélt szám: (11-x;x) értéke: 10·(11-x)+1·x=110-9x

Így 2·(9x+11)+7=110-9x
27x=81
x=3 és 11-x=11-3=8, így az eredeti szám a 38.
2

2) 25 gramm 90 %-a 25·0,9=22,5 gramm. x gramm vízet öntsünk hozzá, így
(25+x)·0,75=22,5 /:0,75
25+x=30 /-25
x=5 gramm vízet kell hozzáönteni.
1