Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Szövege feladatok

85
1. Délben elindul egy kerékpáros 20 km/h sebességgel a szomszédos
városba. Ugyanezen az úton, 1,5 órával később elindult egy motoros, 50
km/h sebességgel. Hány órakor érte utol a motoros a kerékpárost?

2. Egy gazda udvarában nyulak és kacsak vannak. Az állatoknak összesen
37 feje és 124 laba van. Hány nyúl és hány kacsa van az udvarban?
(Köszönöm a segítséget! )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, 7. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
x óra alatt a kerékpáros megtett 20x km-t.

A motorosnak csak x-1,5 óra áll rendelkezésére, hogy ugyanezt az utat megtegye, vagyis 50(x-1,5) km-t.

20x = 50(x-1,5)

20x = 50x-75

30x = 75

x = `75/30` = 2,5

A kerékpáros 2,5 óra alatt megtett 2,5*20= 50 km-t. A motoros, aki 2,5-1,5= 1 órát ment, megtett
1*50=50 km-t.

2,5 óra múlva találkoznak, azaz 14:30-kor.

Legyen x nyúl. Ekkor van 37-x db kacsa.

4 nyúlnak 4x lába van, 37-x kacsának 2(37-x) lába. A felírható egyenlet:

4x+2(37-x) = 124

2x+74 = 124

2x = 50

x = 25

Ell: A 25 nyúlnak van 25*4=100 lába; a 37-25 = 12 kacsának van 2*12=24 lába; ez összesen 100+24=124 láb.
1