Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Súly, nyomás, erő

Főoldal » Általános iskola » Fizika
482
Egy 60 kg-os ember két lábon áll a földön. Mekkora SÚLY nyomja a talpát? Mekkora ERŐ hat a talpára? Mekkora NYOMÁS nehezedik a talpára?
Mindkét talpán a 60 kg-nak megfelelő 600 N hat, vagy ez megfeleződik, és 300 N egyik lábán is, meg 300 N a másik lábán is?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A súly az az erő, amellyel a test az alátámasztást nyomja.

Ha feltételezzük, hogy egyformán terheli mindkét talpát, akkor megfeleződik, vagyis 300-300 N.

A nyomás kiszámításához még szükséged lesz a felületre is. Legyen ez a mi példánkban egy talp területe 250 `cm^2`. Ezt át kell számolni `m^2`-re, ami 0,025 `m^2` Ekkor:

`p_t` = `F_t/A_t` = `300/0.025` = 12 000 Pa. Ez az egy talpra nehezedő nyomás.

A nyomás intenzív mennyiség, vagyis kiegyenlítődik. Tehát ha mindkét talpon a nyomás 12000 Pa, akkor az össznyomás is 12000 Pa. De ezt akár ki is tudod számolni, a 60 kg-os ember súlya 600 N, a felület pedig `2*250` = 500 `cm^2` = 0,05 `m^2`. Ebben az esetben a nyomás:

`p_ö` = `F/A` = `600/0.05` = 12 000 Pa = 12 kPa.
0